Sport

Előnyösebb feltételekkel lehet vizsgázni kishajóra

Előnyösebb feltételekkel lehet vizsgázni kishajóra

2017. március 23., csütörtök
Előnyösebb feltételekkel lehet vizsgázni kishajóra
vizparty_20170101 144

Több jelentős változás történt a kishajós vizsga és a vizsgára felkészítés rendszerében, erről beszélgettünk Kipper Györggyel.

Mivel a Nemzeti Közlekedési Hatóság 2016-ban megszűnt, a tevékenységi köre a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz, valamint a Kormányhivatalhoz került szétosztásra. A szervezeti változás ellenére a hajózási ügyekben az ügyfeleket, változatlanul Szegeden a Lechner tér 14. alatt fogadják. A kishajó vezetői vizsgára jelentkezők is itt adnak számot a tudásukról az újonnan kialakított számítógépes vizsgateremben. A papír alapú tesztvizsga a múlté! Következő hónaptól kezdődően, – hasonlóan a gépjárművezetői vizsgákhoz – korszerű, érintőképernyős számítógépeken történik a vizsgáztatás. A kisgéphajó és vitorlás kishajó vezetői vizsgához hajózási szabályzatból motoros illetve vitorlás hajózási ismeretekből kell húsz-húsz kérdéses, tesztet kitölteni. Megszűntek a 3 pontos kérdések, a húsz kérdés megválaszolására húsz perc áll rendelkezésre. A megfelelt minősítéshez 75%-os teljesítményt kell elérni, öt hibaponttal még megfelelt a vizsgázó” – részletezte Kipper György, aki hozzátette: az új rendszerben alkalmazott kérdések egyszerűbbek, mint korábban, a tesztlapokon használtak. A tesztlapok kiértékelésére nem kell várni, a vizsgaeredmény egy pillanat alatt elkészül. Mivel a vizsgabiztosok munkája is egyszerűsödött az elméleti vizsga díja is csökkent (témakörönként 6000 Ft-ra) A felkészülést tovább egyszerűsíti, hogy a vizsgakérdések és válaszok (a helyes válasz megjelölésével) nyilvánosan és díjtalanul elérhetők a www.autoinfo.hu weboldalon is. A vizsgára jelentkezés is megújult: Az eHivatalon keresztül – regisztráció után – minden, a vizsgára jelentkezéshez szükséges adat, bizonylat elektronikusan felvihető. "Az elméleti vizsgára felkészítés az SZTE sportközpontjában tartott előadásokon történik. Jelentős változás, hogy a tanulóknak 2017-től a távoktatás lehetőségét is biztosítjuk. Az elméleti előadásokra videokonferencián keresztül is lehet csatlakozni, így a környező településekről akár otthon, a számítógép monitorja előtt is jelen lehet a hallgató az előadásokon, ezzel jelentős időt és utazási költséget lehet megtakarítani. A gyakorlati oktatás és a vizsga terén nincs változás, továbbra is a szegedi vitorlás kikötőben zajlik mind vitorlás, mind motoros viszonylatban" - összegzett Kipper György. Itt a jó idő! Készüljünk fel a hajózásra, vitorlázásra, és tegyük színesebbé nyári programjainkat. Két és fél hét alatt fel lehet készülni az eredményes vizsgára, a szakember szerint.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.