Közélet

Donald Tusk marad az Európai Tanács elnöke a következő két és fél évben

Donald Tusk marad az Európai Tanács elnöke a következő két és fél évben

2017. március 9., csütörtök
Donald Tusk marad az Európai Tanács elnöke a következő két és fél évben

A lengyel kormány tiltakozása ellenére Donald Tusk marad az uniós tagállamok csúcsvezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke a 2017. június 1. és 2019. november 30. közötti időszakban - jelentették be csütörtökön Brüsszelben, röviddel az állam- és kormányfők tanácskozásának megkezdése után.

Az elemzők szinte biztosra vették

Tusk

újraválasztását annak ellenére is, hogy a lengyel kormány nemrégiben váratlanul bejelentette,

Jacek Saryusz-Wolski

európai parlamenti képviselő személyében ellenjelöltet indít az Európai Tanács élére. A posztért így két lengyel jelölt "csapott össze", az esélytelennek tartott Saryusz-Wolski azonban csütörtökön végül visszalépett. A szavazáson a 28 tagállami vezető közül 27-en Tusk mellett tették le a voksukat. A liberális konzervatív pártállású volt lengyel kormányfő 2014. december 1-től tölti be a testület elnöki tisztségét, amely posztot az EU új alapszerződése, a 2009-ben hatályba lépett Lisszaboni Szerződés hozta létre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.