Írjon nekünk

Szórakozás

Csütörtöki programajánló: Pribojszki Bluesbuli, Punnany Massif

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

punnany-massif

Neszmélyi Emil Everest-csúcsmászó lesz az Agóra vendége, Bluesbulira vár a Hungi Vigadó, Szegedre érkezik a Punnany Klubturné, Rébék-Nagy Dávid lép fel a Nyugi Kertben, valamint fotókiállítás nyílik a Somogyiban.

Datki Zsolt László (SZTE, ÁOK, Pszichiátriai Klinika) „A Hunyadiak örökségéből infrában…” című fotókiállítása 17 órakor nyílik meg a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóiratolvasó-termében. A tárlat anyagát Cristian Réka Mónika (SZTE-BTK Amerikanisztika Tanszék) ajánlja az érdeklődők figyelmébe. „A kozmopolita fényképezési hullám teljességében átalakította a fotózásról alkotott összes korábbi elképzelést, vagy mondhatni, a szűk szakma által szubjektíven létrehozott mesterséges szabályokat. Valójában lényegtelen a mérlegelés, mert legyen bár amatőr, profi vagy művész, a céljuk ugyanaz marad: megörökíteni valamit az empirikus környezetből. Jelen kiállításom témája történelmünk egyik legnagyobb királyához, Corvin Mátyáshoz (Mathias Rex) és rokonaihoz kötődik, valamint a magyar reneszánsz időszakát hivatott felidézni. A helyszínek szervesen kapcsolódnak a XV. századi uralkodónk életéhez, gyerekkorától egészen az utolsó Hunyadi sarj haláláig” – foglalta össze a fotózásról és Hunyadi-kiállításáról szóló gondolatait Datki Zsolt László. A kiállítás március 27-ig tekinthető meg.

Neszmélyi Emil Everest-csúcsmászó, ügyvéd tart előadást a Szent-Györgyi Albert Agórában 17 órától. “Sok sikeres előadás után Szegedre érkezik Neszmélyi Emil. Egy honfitársunk, olyan, mint bármelyikünk, aki elhatározta, hogy a nehezebb, tibeti útvonalon, első magyarként mássza meg a világ legmagasabb hegycsúcsát, a Mount Everestet.”

A Pribojszki blueshenger Szegedet is eléri, 19.30-tól a Hungi Vigadóban indul a Pribojszki Bluesbuli. “Pribojszki Mátyás régóta a magyar bluesélet meghatározó egyénisége, egyedi szájharmonika-és előadói stílusa méltán emeli a világviszonylatban is jegyzett zenészek közé. Végre Szegeden is teljes zenekarával lép fel, amelyik akár Chicago-i urban blues-t, akár jazz-es funky-t játszik, a műkedvelő közönség tátott szájjal figyel és nagyszerűen szórakozik, miközben a blues stílusjegyei már szinte intimitásba hajló bujasággal ötvöződnek majd. A 2017-es év első blues bulija a Hungi Vigadóban – vigyázat, felejthetetlen koncert várható!”

Dupla koncerttel érkezik Szegedre a Punnany Klubturné,a Punnany Massif a JATE Klubban ad koncertet csütörtökön és pénteken. “Újra-itt-van, újra-itt-van… nemcsak a Nagy Csapat, hanem a tavasz is, és a tavasszal a Punnany Klubturné! Lezárva az előző esztendőt, amikor ‘tök másba’ voltunk’, végre kiszabadulunk barlangunkból és visszatérünk a gyökerekhez (ne vedd magadra :)) – mármint a jó kis izzadós, tömegjelenetes, tumultuózus klubbulik ősi világába, szóval vissza az alapokhoz. Ha szeretnél minket intim közelségben, kvázi szag-távon belül megélni, ne hagyd magad otthon, mert rég nyomtunk ilyet és ki tudja mikor fogunk megint.”

Rébék-Nagy Dávid Örömzene koncertje várja a közönséget a Nyugi Kertben 20 órától. “Ez a formació erre az alkalomra jött össze. Lelkes fiatalok vagyunk, akik még tanulni is szeretik ezt az ágát a művészetnek. Szeretnénk titeket szórakoztatni ezen zenei válogatasunkkal, amiről azt kell tudni, hogy nem egy egyhangú produkció menetet szerettünk volna, hanem törekedtünk arra, hogy minél változatosabb és minél több hangulatú dalt hozzunk el nektek!”

Folyamatos kiállítások, programok:

A szegedi Nagy Árvíz 1879-ben címmel kamarakiállítás nyílik a Somogyi-könyvtár aulájában. A tárlat korabeli napilapok és folyóiratok híradásainak tükrében eleveníti föl a Szegedet 1879. március 12-ére virradó éjszaka hullámsírba döntő katasztrófa eseményeit. A bibliotéka fotó-, könyv- és folyóirat-állományából válogatott tárlat február 23-tól március 15-ig tekinthető meg.

Az Arany János-emlékévhez kapcsolódva a Somogyi-könyvtár kiállítással tiszteleg a 200 éve született költő, műfordító, szerkesztő, tanár, a Kisfaludy Társaság elnöke és a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára előtt. A tárlat Arany János életét és munkásságát korabeli könyvek, folyóiratok, valamint a műveihez készült illusztrációk segítségével mutatja be. A kiállítás egyik különlegessége a zeneszerző Arany János dalainak kottakönyve. A költő – aki zongorázni és gitározni is tudott – Petőfi Sándor és Amadé László verseit zenésítette meg. Saját szerzeményein kívül még népdalgyűjteménye is megjelent. Az Arany – 200 című tárlat március 15-ig tekinthető meg a Somogyi-könyvtár aulájában.

tulsagosan_is_emberi_tarlat008kf

Izgalmasan sokrétű Duray Tibor képzőművész életműve, melyről ezúttal a szegedi REÖK látogatói is meggyőződhetnek. Az “Emberi, túlságosan is emberi” című kiállításon látható lesz a monumentális Aranykor c. mű is, mely több évtized után kerül újra a nagyközönség elé. Mi visz rá egy festőt arra, hogy megbízás nélkül műtermében hosszú évekig egy olyan festményen dolgozzon, amit nem láthat teljes egészében, mert a kép jóval nagyobb, mint a rendelkezésére álló falfelület? Talán valami emberi, túlságosan is emberi. A nietzschei cím ezennel az 1988-ban el-hunyt, s a 20. századi magyar képzőművészet még felfedezendő, pontosabban újra felfedezendő alakjai közé tartozó Duray Tibor tárlatának címeként szerepel. Részletek ITT.

olimpia02

Az olimpiák történetét mutatja be a Móra Ferenc Múzeum új kamarakiállítása: az „Olimpiák a gyűjtő szemével” című tárlaton egy magángyűjtő, Szegi László relikviái mellett olimpikonjaink ikonikus tárgyait is kiállítják. Látható lesz az a fém fáklya, mellyel az 1936-os, berlini olimpiai lángot hozták az országhatártól egészen Kecskemétig: összesen 114 futó vitte az ereklyét ezen a szakaszon. Ezen az olimpián 10 aranyérmet szereztek a magyar sportolók. A kiállítás képeslapokon, plakátokon, kitűzőkön, autogramkártyákon, olimpiai belépőjegyeken keresztül szemlélteti az újkori olimpiák elmúlt százharminc évét. A tárlaton látható Vajda Attila pekingi aranyérme, melyet kenu 1-esben szerzett 2008-an, illetve 2004-es athéni bronzérme is. Megtekinthető még a Kovács Koko István által dedikált boxkesztyű és Papp László autogramkártyája is.

pompei_sajttaj012kf

Pompeji – élet és halál a Vezúv árnyékában: a szegedi Móra Ferenc Múzeum kiállításán bemutatják Pompeji katasztrófáját, az ott élt emberek életét, mindennapjait, hitvilágát, kikapcsolódási szokásait, harcászatát. A tárlat törzsanyaga, közel 120 tárgy a Pompeji feltárás anyagát őrző Nápolyi Régészeti Múzeumból érkezett. A kiállítás egyediségét, különlegességét az adja, hogy a Pompeji ásatás tárgyaiból kiállítás eddig nemhogy Magyarországon, de még Közép-Kelet Európában sem került bemutatásra, így Szeged ad először otthont ennek a páratlan értékű kollekciónak. Három kiállítóhelyen is a Pompeji-kiállítással találkozhatnak az érdeklődők: a Móra Ferenc Múzeum főépületében, a Dóm tér szomszédságában található Fekete házban, valamint a Kass Galériában. A Móra Ferenc Múzeumban magával a katasztrófával, a Vezúv kitörésével, a közélettel, a fürdőkkel, a színházzal, az építészettel, a mindennapokkal ismerkedhetnek meg a látogatók. A Fekete házban a gladiátorok világa, a temetkezés, és étkezés, valamint Pannónia provincia világa is helyet kap, valamint kialakításra kerül egy erotikával foglalkozó, kizárólag felnőttek számára látogatható tér is. A Kass Galériában pedig a Pompeji katasztrófa témáját feldolgozó hazai képzőművészeti alkotásokat nézhetnek meg az érdeklődők Szegeden. A Pompeji-kiállítás egészen 2017. március 5-ig látható a napfény városában.

Európában egyedülálló több ezer darabból álló Informatika Történeti Kiállítás tekinthető meg 1300 négyzetméteren, Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agórában. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság jelentős szellemi és anyagi ráfordítással hozta létre és folyamatosan fejleszteni a világ vezető informatika történeti múzeumaival vetekedő kiállítást. A múzeumban olyan gépeket, eszközöket ismerhetnek meg és próbálhatnak ki a látogatók, amelyek a számítástechnika fejlődését mutatják be a kezdetektől egészen napjainkig. Több száz tonna számítástechnikai berendezés, ami nélkül nem lenne érintőképernyő, laptop, okostelefon, internet. Eddig még a világon sehol sem látott Neumann relikviákat is megcsodálhatnak az érdeklődők, amelyekkel a XX. század egyik legnagyobb, magyar tudósának állítanak emléket.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Hirdetés

Kommentek

Szórakozás

Filmajánló: kövessék végig Ferdinánd, a bika elképesztő kalandjait

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Ferdinánd egy termetes bika hatalmas szívvel.

Tovább olvasom

Szórakozás

Megnyitott a szegedi Starbucks

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A szegedi Árkád bevásárlóközpontban megnyílt Magyarország 20. Starbucks kávézója.

Tovább olvasom

Szórakozás

A Viszkis ismét nagyot kaszált!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Véget ért a TV2-n futó Ázsia Expressz műsora. HirdetésKommentek

Tovább olvasom

Aktuál