Közélet

Brexit - Kutató: folyamatosak a tárgyalások az EU jövőjéről

Brexit - Kutató: folyamatosak a tárgyalások az EU jövőjéről

2017. március 5., vasárnap
Brexit - Kutató: folyamatosak a tárgyalások az EU jövőjéről

Jelenleg is folyamatosak a tárgyalások az Európai Unió jövőjét illetően, különböző koncepciók vannak az Egyesült Királyság unióból való kilépéséről és az az utáni folytatásról is - erről beszélt az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában a Századvég Alapítvány kutatója.

Pócza István

elmondta: vannak politikusok, akik a mai napig nem tartják lezártnak Nagy-Britannia Európai Unióból való kiválásának ügyét, s újra kiíratnák a népszavazást. Az elemző szerint jelenleg a "kemény" Brexit látszik megvalósulni, amely szerint az Egyesült Királyság elhagyja az uniós belső piacot. Ennek politikai és gazdasági vetülete az is, hogy mi lesz a Nagy-Britanniában élő és dolgozó munkavállalókkal. A Századvég kutatója azt mondta, jelen állás szerint Nagy-Britannia a már ott dolgozókra nem alkalmaz megszorításokat. Kérdés, hogy a később érkezőknek milyen jogosultságaik lesznek - vetette fel, de megjegyezte: belátható időn belül nem fogják tudni feltölteni britekkel az alacsony képzettségű munkahelyeket. Pócza István kitért arra is, hogy az EU jövőjéről is folyamatosan tanácskoznak. Felmerült például, hogy a jelenlegi hétévesről ötévesre változtassák meg a támogatási időszakokat, hogy az jobban kövesse az európai parlamenti ciklusokat - mondta példaként a Századvég elemzője.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.