Egyetem

Az egyetem kiváló hallgatóit díjazta a Sófi-alapítvány

Az egyetem kiváló hallgatóit díjazta a Sófi-alapítvány

2017. március 28., kedd
Az egyetem kiváló hallgatóit díjazta a Sófi-alapítvány
sofi-dijazottak001kf

Sófi József, a fiatal tehetségeket támogató alapítvány alapítója szerint az idei évben kifejezetten nehéz dolga volt a bírálóknak, ugyanis számos kiváló hallgató pályázta meg a Sófi-ösztöndíjat. A SZEGEDma.hu hírportálon már hagyomány, hogy a díjazottakat külön cikkekben mutatjuk be.

Hamarosan bővebb cikket is szentelünk a 2017-es Sófi-ösztöndíjasok bemutatásának, ebben az összefoglalóban röviden ismertetjük kutatási területüket, művészeti tevékenységüket, mellyel kiérdemelték az alapítvány fő- illetve különdíjait.

A fődíjas hallgatók

Baracskai Judit

a Zeneművészeti Kar másodéves operaénekes mesterszakos hallgatója művészeti tevékenységével nyerte el a Sófi-díjat. Egyebek mellett megnyerte a Simándy József Nemzetközi Énekverseny I. díját, a III. Vera Kovac Vitkay Nemzetközi Énekverseny első és fődíját is 2016-ban. Számtalan külföldi fellépésen van már túl, valamint a Kincsem című magyar filmben is szerepel.

Iván Sára

zeneszerző, a Zeneművészeti Kar operaének-művész mesterszakos hallgatója. Ő az „Ez történt Bécsben” című operett zeneszerzője és szövegkönyvének szerzője, mely darab ősbemutatójára a Szegedi Nemzeti Színházban került sor még 2015 januárjában. A Temetés (zenekari fantázia) művét és Juhász Gyula verseire komponált Tiszai-dalciklusát önálló zeneszerzői est keretében bemutatták a Művészetek Palotájában.

Mészáros János

a Természettudományi és Informatikai Kar másodéves mesterszakos vegyészhallgatója, kutatási témája a potenciálisan rákellenes organoródium-komplexek oldatkémiája.

M. Tóth Orsolya

, aki a korábbi években szintén díjazott volt, az Általános Orvostudományi Kar hallgatója, témája pedig az agyi vérkeringés szabályozásának, törvényszerűségeinek vizsgálata állatkísérletes modellen.

Paluch-Kujáni Éva Yvett

a Bölcsészettudományi Kar másodéves mesterszakos régésze, aki a Kárpát-medence és a Barbarikum késő császárkori populációjának biológiai rekonstrukciója és régészeti hagyatékát, különös tekintettel a csonttuberculosis tér- és időbeni vetületét és az ezzel összefüggésben lévő hitvilág kimutathatóságát kutatja.

A különdíjas hallgatók

Balla Viktória

másodéves mesterszakos a pszichológia szakon, a Bölcsészettudományi Karon. Kutatási témája a predikciós folyamatok idegrendszeri korrelátumai a vizuális modalitásban egészséges és szkizofréniás személyeknél, illetve a délutáni alvás hatása az emlékezeti rögzülésre.

Csákány Lóránt

az Általános Orvostudományi Karon tanul, kutatási területe a keringési zavarok hatásának vizsgálata az endotheliális glycocalyx integritására. Egyebek mellett őt a fotózás is érdekli, 62 díjat nyert eddig nemzetközi és hazai fotópályázatokon.

Kovács Balázs

a Bölcsészettudományi Kar másodéves mesterszakos némettanár szakos hallgatója, aki az európai múlt idők nyelvtipológiai vizsgálja.

Nyerki Emil

elsőéves mesterszakos hallgató a Természettudományi és Informatikai Kar info-bionika mérnök szakán. Ő a laktóz szenzor előállítása LacI-GFP fúziós fehérjével témájában kutat.

Szepes Borbála

az Általános Orvostudományi Kar hallgatójaként a kísérletes agyi képalkotást vizsgálja iszkémiás stroke modellben,

Szili Petra

a Természettudományi és Informatikai Kar másodéves mesterszakos biológushallgatója pedig az antibiotikum-rezisztencia kialakulását tanulmányozza genommódosítási módszerek segítségével. A Sófi-alapítvány minden évben külön díjjal jutalmazza a tehetséges mesterszakos és doktori iskola biológushallgatóit. Szili Petra idén kategóriája fődíját is elhozta, mellette

Nyúl-Tóth Ádám

kapott még elismerést, akinek kutatási témája a neurovaszkuláris egység működése fiziológiás és patológiás körülmények között.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.