Kultúra

Arany János megkeresztelésének 200. évfordulójáról emlékeztek meg Nagyszalontán

Arany János megkeresztelésének 200. évfordulójáról emlékeztek meg Nagyszalontán

2017. március 12., vasárnap
Arany János megkeresztelésének 200. évfordulójáról emlékeztek meg Nagyszalontán

Arany János példája a szorgalom, a tanulás és a munka fontosságára hívja fel az utókor figyelmét - mondta az MTI-nek Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, aki a költőfejedelem megkeresztelésének 200. évfordulójáról megemlékező református istentiszteleten és koszorúzáson vett részt vasárnap Nagyszalontán.

Arany János

korának paraszti származású nagy értelmiségije volt, mérhetetlen nagy tudásigénnyel és szorgalommal küzdötte fel magát a szegénységből egészen a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) főtitkári posztjáig - idézte fel

Hoppál Péter

, aki szerint a költő életútja arra emlékeztet, hogy a kultúra, az ön- és közművelődés mindenki számára lehetőséget jelent a magasabb életszínvonal eléréséhez. Az államtitkár hangsúlyozta: nem csupán Arany János költői hagyatéka, hanem a szigorú, konok, bibliás partiumi kálvinista identitásban gyökerező személyisége, személyes helytállása, a gondviselésbe és a jövőbe vetett mindenkori bizalma, a hazaszeretetre való szelíd buzdítása is mind példaértékű lehet a mai kor magyarsága számára. Hoppál Péter kitért arra is: az Arany János-emlékév négy milliárd forintos állami támogatásból valósul meg. A keretből programok mellett infrastrukturális fejlesztéseket is terveznek, többek között Nagyszalontán, Arany János szülőhelyén, valamint Nagykőrösön is, amelyet a magyarországi Arany-kultusz fővárosává szeretne emelni a kormány a helyi emlékhelyek megújításával. Nagyszalonta zarándokhely a magyarság számára - fogalmazott az államtitkár az MTI-nek. Hozzáfűzte: a helyi magyar közösség minden évben megemlékezik Arany János születéséről. A partiumi magyarok identitásuk megőrzése érdekében tett erőfeszítéseiből az anyaországi közösségek is példát meríthetnek. A magyar kormány rendkívüli kormányzati támogatásából Nagyszalontán jelenleg egy 21. századi igényeknek megfelelő iskola épül, amely bentlakásos szórványkollégiummal is kiegészül, így nem csupán a város 1200 gyermekét, hanem a környékbeli települések magyar fiataljait is egybe tudja majd gyűjteni - hangsúlyozta. Hozzáfűzte: a négyemeletes iskolakomplexumot várhatóan ősszel vehetik birtokba a diákok és tanáraik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.