Kultúra

Alfons Mucha alkotásaiból nyílik kiállítás a szegedi Reök-palotában + FOTÓK

Alfons Mucha alkotásaiból nyílik kiállítás a szegedi Reök-palotában + FOTÓK

2017. március 23., csütörtök
Alfons Mucha alkotásaiból nyílik kiállítás a szegedi Reök-palotában + FOTÓK
alfons_mucha_kiallitas015kf

A szecesszió meghatározó alkotója, Alfons Mucha grafikájából és fotóiból nyílik kiállítás pénteken a szegedi Reök-palotában.

Nátyi Róbert

művészettörténész a tárlat anyagát bemutató csütörtöki sajtóbejáráson elmondta, Prágából és a Magyar Képzőművészeti Egyetem gyűjteményéből érkezett művek 1890 és az 1910-es évek között készültek, elsősorban Párizsban. A szecesszió az elmúlt négy-öt évtizedben vált újra népszerűvé, ma pedig sokan pont

Alfons Mucha

munkáin - plakátjain, reklámgrafikái, illusztráción - keresztül ismerkednek meg a stílusirányzattal - közölte a kiállítás kurátora.

Sarah Bernhardt

, a kor ünnepelt színésznője a cseh-morva származású művészt bízta meg plakátjai tervezésével. Ezek az alkotások már az új formanyelv, a szecesszió jegyében születtek, amely szerteágazó, szimbolikus vonásai megjelentek később más alkalmazott grafikai munkáin és fotóin is - tudatta a szakember. Alfons Muchára hatással voltak a korszak más művészei, mégis teljesen egyedi, azonnal fölismerhető stílust alakított ki. Grafikáin általában egy vagy kettő nagyon dekoratív, sokszor légies, érzéki nőalak szerepel, a kor divatjának megfelelően elegáns ruhában és ékszerekkel. Az alkotások erejét mutatja, hogy az egykor mulandó, hétköznapi használatra készült alkalmazott grafikai munkák, mint a plakátok, reklámgrafikák, képeslapok, csokoládék csomagolásai az elmúlt évtizedekben komoly múzeumi tárggyá váltak. Ezek közül láthat 64 darabos válogatást a közönség május közepéig. A Reök-palota az európai szecesszió egyik markáns, ikonikus épülete, amely tíz éve működik kiállítóhelyként és összművészeti központként. A szecesszió szimbolikája - például a lila írisz - a kiállított munkákon és az épület külső díszítésén vagy kovácsoltvas korlátjain is megjelennek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.