Egészség

A vese világnapjának idei témája a vesebetegség és az elhízás kapcsolata

A vese világnapjának idei témája a vesebetegség és az elhízás kapcsolata

2017. március 9., csütörtök
A vese világnapjának idei témája a vesebetegség és az elhízás kapcsolata

Az elhízás krónikus vesebetegséghez vezethet, drasztikusan növeli a fő rizikófaktorok, így a kettes típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát - írta a Nemzeti Veseprogram az MTI-hez a mai vesevilágnap alkalmából eljuttatott közleményében.

A tizenkettedik világnap témája a vesebetegség és az elhízás kapcsolata, jelmondata: "Egészséges életmóddal az egészséges vesékért!" A szakemberek kiemelten fontosnak tartják a sportra és az egészséges életmódra nevelést már gyermekkorban, hiszen az elhízás az egyik legjelentősebb kockázati tényezője a vesebetegség kialakulásának - írták. Az elhízás közvetve és közvetlenül is krónikus vesebetegséghez vezethet, drasztikusan növeli a kettes típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Azoknál az embereknél, akik túlsúlyosak vagy elhízottak többszörös a végstádiumú vesebetegség kialakulásának az esélye, mint a normál testsúlyúaknál. Magyarországon minden tizedik ember érintett valamilyen vesebetegségben, a felnőtt nephrológiai szakrendeléseken évente ellátott több mint 100 ezer vesebeteg közül 6500 már végstádiumú veseelégtelenségben szenved, rendszeres dialíziskezelésre szorul. Az idült vesebetegségben jelentősen felgyorsul az érelmeszesedés, ezért a betegek többsége szív- és érrendszeri betegségek miatt meghal, mielőtt még vesepótló kezelésre szükség lenne. A Nemzetközi Nephrologiai Társaság (ISN) és a Vesealapítványok Nemzetközi Szövetsége (IFKF) magyar kezdeményezésre minden márciusának második csütörtökét a vese világnapjának nyilvánította. A világnap célja, hogy felhívják a figyelmet arra, a vesének központi szerepe van általános egészségünk szempontjából, továbbá hogy világszerte csökkenjen a vesebetegségek és szövődményeik gyakorisága, súlyossága.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.