Sport

A light üdítők még rosszabbak, mint a cukrosak

A light üdítők még rosszabbak, mint a cukrosak

2017. március 21., kedd
A light üdítők még rosszabbak, mint a cukrosak
BC5K9734

Doppingellenes és helyes táplálkozásról, felkészülésről szóló előadást rendezett hétfőn este a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület.

Az Agórában megtartott eseményen a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület klubigazgatója,

Petrovics Kálmán

úgy nyitott, fontosnak tartják, hogy átadják a gyerekeknek azt, hogy miért fontos az a szemlélet, hogy nem mindent jelent az eredmény. Igyekszenek minden sportolójuknak minden legális lehetőséget arra, hogy eljuthassanak oda, ahova a tudásuk és tehetségük predesztinálja őket, de azt is fontosnak tartotta, hogy a bajnok kifejezés nem csak azt jelenti, hogy valaki aranyérmet nyer, hanem akár azt is, hogy valaki a mindennapi edzéseken legyőzi önmagát.

Tiszeker Ágnes

, a Magyar Antidopping Csoport vezetője elóadásában kiemelte: negatív a mai világ hozzáállása az élsporthoz. A kérdés szerinte nem az, hogy a doppingolás az ellenőrzés előtt jár-e, hanem az, hogy mennyivel. A tiltott szerek használata beletartozik a társadalom négy nagy problémájába, azaz az alkoholizmus, a dohányzás, a kábítószerek használata mellett jelen van. Felhozta az amerikai atléta,

Marion Jones

példáját, aki hiába folyamodott elnöki kegyelemért, nem kapott, sőt, az USA elnöke azt válaszolta, hogy aki szégyent hoz a hazájára, az ne is reménykedjen kegyelemben, így le kellett töltenie féléves börtönbüntetését is a mellett, hogy egy életre eltiltották a sportolástól. Magyarországon egyébként 2013 óta a büntetőtörvénykönyv is kitér a doppingolásra, 2-8 év szabadságvesztéssel lehet büntetni azt, aki ilyen cselekedet követ el. A MACS vezetője úgy folytatta, az anabolikus szteroidok még mindig a legjobb izomerő fokozók, és azért is próbálkoznak vele sokan, mert nagyon könnyű hozzáféréssel bír. Korunk egyik legnagyobb problémája lehet a táplálékkiegészítő, amelyre az élsportolók rászorultak, viszont sok olyan szer is belekerülhet, így szennyeződhetnek ezek a készítmények, amelyek eltiltást vonhatnak maguk után - a felelősség pedig mindig a sportolóé. A londoni olimpián minden egyes vizsgált sportoló úgy nyilatkozott, hogy használ valamilyen táplálékkiegészítőt, korábban ez az arány mindössze 40% volt. A szakember azt tanácsolta a fiataloknak, lehetőleg ne használjanak izomtömegnövelőket, zsírégető és fogyókúrás szereket, potencianövelőket és energiaitalokat, utóbbit Litvániában például a 18 éven a aluliak körében be is tiltották.

Gődény György

, szakgyógyszerész, fittness szakedző és egyben amerikai futballista a legális teljesítményfokozásról beszélt. Ő is kitért rá, hogy ma már mindenkinek használnia kell táplálékkiegészítőt, mert ezek nélkül hátrányba kerülhet, de csak olyan készítményeket szabad fogyasztani, ami ellenőrzött forrásból származik. Előadása során kitért az edzésrendszerekre, a megfelelő táplálkozási elvekre és a hasznos eljárásokra, így a regenerációra és a pszichológiai motiváció fontosságára. Hangsúlyozta, hogy az erőnléti edzőnek és a sportági edzőnek közösen kell dolgozniuk a sportolóval, a sport pedig elsősorban az egészségről szól - előfordulhat, hogy nem leszünk sikeres versenysportolók, de a mozgás hatására egészséges felnőttek lehetünk. Az előadássorozat végén

Tasnády Beáta

táplálkozási tanácsadó mondott néhány hasznos tanácsot a fiatalok számára, például azt, hogy a light üdítők károsabbak, mint a cukros társaik, mert éhséget okoznak és elhízáshoz vezethetnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.