Írjon nekünk

Közélet

A kilakoltatások ellen Szegeden az AKUT: Az IKV-s bérleményben élők se kerülhessenek utcára!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

kilakoltatas_17-03-01_gs

„A szegénység nem bűn!”, „Soha többé kilakoltatást!”, „Lakhatást, ne zaklatást” – ilyen és ehhez hasonló transzparensekkel érkeztek a városházához az AKUT Egyesület szimpatizánsai, akik a kilakoltatási moratórium március elsejei lejártával arra hívták fel a figyelmet, hogy a bérlakásban élőket is fenyegeti, hogy fedél nélkülivé válnak. Mint mondják, a lakásrendelet módosításával méltányosságot gyakorolhatna a városvezetés, s erre konkrét javaslatot is tesznek.

Ugyanazt kérdezi Szeged baloldali városvezetésétől az Akciókutatók a Fenntarthatóságért Egyesület, azaz az AKUT, mint amit Szabó Sándor, Szeged MSZP-s országgyűlési képviselője kérdezett a Parlamentben a kilakoltatási moratórium március elsejei lejárta kapcsán. Arra kíváncsiak a civilek, hogy mit tesz a szegedi önkormányzat azon családok érdekében, akik lakáshiteleik miatt veszíthetik el márciustól a fedelet a fejük fölül.

Az egyesület A Város Mindenkié „Ne te légy, aki néma marad!” címmel meghirdetett országos, kilakoltatás elleni akciójához csatlakozott sajtótájékoztatójával és petíciójával.

„Az AKUT azt szeretné megtudni, hogy mit kívánnak tenni azon lakók érdekében, akik IKV-s bérlakásokban élnek, de gyakran – önhibájukon kívül – felhalmozott lakbérhátralékuk miatt előbb bérleti jogukat vesztették el, s váltak így jogcím nélküli lakossá, majd a végrehajtási folyamat legvégén kilakoltatás vár rájuk” – ismertette petíciójuk legfőbb elemét Gradzikiewicz Mária aktivista. Mint mondta, Szegeden is több tucat bérlő van ilyen krízishelyzetben, hogy a végrehajtó bármelyik pillanatban megindíthatja a végrehajtást, méghozzá teljesen jogszerűen. Emlékeztetett arra is, hogy egy baleset vagy épp megváltozott munkaképesség miatt, netán családtag elvesztése miatt bárki kerülhet olyan helyzetbe, hogy nem tudja rendezni lakhatásának költségeit, és a jelenlegi helyi szabályozás semmiféle lehetőséget nem enged arra, hogy méltányosságot gyakoroljon az önkormányzat. Az AKUT aktivistája felhívta a figyelmet arra is, hogy a saját tulajdonú házzal vagy lakással rendelkezők a Nemzeti Eszközkezelőhöz fordulhatnak, ám a bérlakásban élők egyértelműen utcára kerülnek a kilakoltatást követően, a szociális ellátórendszer pedig képtelen őket befogadni.

„Kérjük Szeged baloldali városvezetését, hogy ne engedjen egyetlen bérlakásban élőt sem az utcára kerülni addig, amíg valamilyen módon nem segít a lakhatásuk megoldásában” – közölte. Ehhez azonban a szegedi lakásrendeletet kellene módosítani, így méltányosságot gyakorolhatna a városvezetés az önhibájukon kívül bajbajutottak esetében. Javaslattal is előállt az AKUT, az egyesület szerint a díjhátralék ellentételezéseképp kisebb vagy alacsonyabb komfortfokozatú lakásban lehetne elhelyezni az érintetteket.

Az AKUT-ban is tevékenykedő független önkormányzati képviselő, Szentistványi István kérdésünkre elmondta, nincs konkrét adat arról, hogy mennyi embert is érinthet ez a probléma Szegeden. Hozzátette, az egyesület keresi is azokat az embereket, akik bérleményben laknak, és a kilakoltatás fenyegeti őket. „A lakásrendelet néhány olyan pontján változtatott a város, amit évek óta szorgalmaztunk. Ezek jó iránynak tekinthetőek, de messze elegendőek, mert ezt a lakáskrízist messze nem oldották meg a rendelet kisebb kozmetikázásai” – szögezte le Szentistványi. Hozzátette, a soron következő közgyűlésre előterjesztést készít a témában.

Hirdetés

Kommentek

Hírzóna

Esik a benzinár, ki tudja, hol áll meg

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Péntektől ismét csökken a benzin ára.

Tovább olvasom

Hírzóna

Több marad másra, ha e-jeggyel vonatozol!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Méghozzá nem is kevéssel! HirdetésKommentek

Tovább olvasom

Hírzóna

Ruhadarabok egy fűtéstechnikai üzlet előtt? – Nemes célért fogtak össze Szegeden!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Nem mindenkinek van lehetősége esténként a meleg szobában néznie kedvenc televízió-műsorát, meleg ételt fogyasztania családja körében.

Tovább olvasom

Aktuál