Közélet

Több ország külügyminiszterével tárgyalt Genfben Szijjártó Péter

Több ország külügyminiszterével tárgyalt Genfben Szijjártó Péter

2017. február 28., kedd
Több ország külügyminiszterével tárgyalt Genfben Szijjártó Péter

Öt ország diplomáciájának vezetőjével tárgyalt és több megállapodást kötött Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Genfben, ahol felszólalt az ENSZ Emberi Jogit Tanácsában is.

A találkozók egyik fő célja volt megnyerni az érintett államok támogatását ahhoz, hogy Magyarország képviselője bekerüljön a világszervezet faji diszkrimináció elleni bizottságába - mondta el

Szijjártó Péter

az MTI-nek telefonon.

Delcy Rodríguez

venezuelai és

Carlos Raúl Morales

guatemalai külügyminiszterrel megállapodtak abban, hogy 25, illetve 15 ösztöndíjat biztosítunk országuk diákjai számára magyar oktatási intézményekben. Venezuelai kollégájával Szijjártó Péter a mezőgazdaság területén való együttműködésről is tárgyalt, konkrétan magyar mezőgazdasági technológiák terjesztéséről. Guatemala esetében közös gond az illegális migráció. A felek a tapasztalatok és a migráció kezeléséhez szükséges ismeretek cseréjében állapodtak meg. A külügyminiszter felvette a kapcsolatot nepáli kollégájával,

Prakash Sharan Mahattal

, ami azért jelentős, mert az elmúlt évtizedekben nem volt ilyen szintű állami kapcsolat a két ország között. Nepál esetében is együttműködés készül a mezőgazdaság és a vízgazdálkodás területén.

Kairat Abdurrahmanov

kazah külügyminiszterrel tárgyalva sikerült elhárítani az akadályokat az elől, hogy a Wizzair légitársaság megindíthassa járatait Asztanába, a kazah fővárosba, ahol az idei világkiállítást rendezik, amelyen Magyarország is részt vesz. Szó volt a közös mezőgazdasági alapról is, amely az idén megkezdi a befektetéseket az ágazatba.

Rijád al-Malki

palesztin külügyminisztert a magyar kollégája biztosította, hogy Magyarország a közel-keleti békét a kétállami megoldás révén képzeli el. Szijjártó Péter tárgyalt a Nemzetközi Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaság (IFRC) főtitkárával is. A szervezet Budapestre telepíti globális informatikai szolgáltató központját, ami júliusban kezdi meg a működését mintegy száz munkatárssal. A külgazdasági és külügyminiszter találkozott az International Trade Center ügyvezető igazgatójával is abból az alkalomból, hogy az idén Magyarországon rendezik meg az exportfejlesztési világkonferenciát, amelyre mintegy 600 nemzetközi szakembert várnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.