Írjon nekünk

Egészség

Miért jó, ha kötelező a bárányhimlő elleni oltás?

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

hpv_elleni_vedooltas01_gsMár vizsgálja az Emberi Erőforrások Minisztériuma, hogyan bővíthetnék ki a hazai védőoltási rendszert, miután a bárányhimlő-oltóanyag kötelezővé tételéért egy gyermekorvosi egyesület kampányt indított. Lázár János januárban bejelentette: a kormány nyitott arra a javaslatra, hogy a bárányhimlő elleni oltás ingyenes legyen, valamint hasonlóan gondolkodik az agyhártyagyulladás B típusa elleni védőoltással kapcsolatban is.

Mint ahogyan arról korábban írtuk, az állam januártól ingyenessé, egészen pontosan pár száz forintos dobozdíjért tette elérhetővé a kétévesnél kisebb gyerekek számára az agyhártyagyulladás C típusa elleni védőoltást. Ez az a baktériumtörzs, mely leggyakrabban fertőz a kisközösségekben, a B típusú mellett. A központi idegrendszert körülvevő hártyák gyulladásos megbetegedéséért felelős B típus ellen is létezik már védőoltás néhány éve, de az még mindig nagyon drága: 27 ezer forintba kerül. Az összeg persze nem rettentette el azokat a szülőket, akik a tavaly decemberi halálhíreket olvasva meg akarták védeni gyermeküket a fertőzéstől, melynek következtében országos készlethiány alakult ki a Bexsero nevű vakcinából.

Az agyhártyagyulladás B típusa elleni védőoltás térítésmentessé tétele legutóbb január 19-én merült fel a Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter vezette Kormányinfón. Akkor elmondta: a kormány nyitott arra a javaslatra, hogy az agyhártyagyulladás elleni oltás ingyenes legyen, valamint hasonlóan gondolkodnak a bárányhimlő elleni védőoltással kapcsolatban is. Arról tájékoztatta az újságírókat, február elején tárgyalnak az oltás sorsáról.

oltas_injekcio

Kerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy megtudjuk, megkezdődtek-e már az egyeztetések, és ha igen, úgy mikorra várható a vakcina beemelése az ingyenes oltóanyagok közé. Azt is szerettük volna megtudni, hogy a Házi Gyermekorvosok Egyesületének kezdeményezése a kormány elé került-e már, ők ugyanis a hódmezővásárhelyi gyakorlat alapján azért kampányoltak, hogy a bárányhimlő elleni oltás felkerüljön a kötelező védőoltások közé. A Csongrád megyei városban már kimutatható a bárányhimlő elleni védekezés: azzal, hogy ezer gyermek kapott kötelező oltást, a 2013-as 300 megbetegedéshez képest tavaly már csak 41-et regisztráltak.

Az Egészségügyért Felelős Államtitkárságtól azt a választ kaptuk: “a hazai védőoltási rendszer kibővítési lehetőségének vizsgálata jelenleg folyamatban van”. Ezenkívül írásban megerősítették, hogy a a rendkívül magas átoltottság révén hozzájárul a védőoltással megelőzhető fertőző betegségekkel szembeni védekezéshez, a hazai járványügyi biztonság fenntartásához, és hogy a “magyarországi kötelező védőoltási rendszer eredményei világviszonylatban is kimagaslóak”.

Bosnyákovits Tünde megyei tiszti főorvos elmondta, a “bárányhimlő vírusa magas lázzal, hólyagos kiütésekkel jelentkezik, extrém esetben a nyálkahártyán és a szaruhártyán is”. A szakember üdvözölte a Házi Gyermekorvosok Egyesületének javaslatát, s mindenkit arra biztat, hogy a kötelezők mellett adassa be az ajánlott védőoltásokat is, hiszen betegség esetén jóval enyhébbek lehetnek a gyermekek tünetei. Minél később kapja el valaki a bárányhimlőt, annál veszélyesebb, a szövődmények kialakulásának is jóval nagyobb az esélye.

testneveles_jatszoter_gyerek

Éppen ezért sok szülő inkább viszi bárányhimlős közösségbe a gyermekét óvodás korában csak azért, hogy minél előbb átessen az 1-2 hétig tartó kellemetlenségen, remélve egyúttal, hogy ezzel többet használ, mint ártana. Pedig a vírus sosem ürül ki, hiába győzte le a szervezet évtizedekkel korábban sikeresen. Az újraaktivizálódás övsömör néven ismert, amelyet főleg idős korban sokan megtapasztalnak. A bárányhimlő elleni védőoltás egyébként más országokban sem kötelező, akárcsak Magyarországon, a nyugat-európai államokban is az ajánlottak listáján szerepel, térítését részben vagy egészben támogatják. Az oltottsági arány mégis igen magas, a National Library of Medicine National Institutes of Health szerint 90 százalék körüli még a híresen oltásellenesnek számító USA-ban is. Azért, mert az oltatlan gyerekek egészségügyi kockázatot jelentenek, s bár nem büntetik a szülőket, amiért nem adatták be a bárányhimlő elleni vakcinát, megtiltják, hogy az oltatlan kicsiket iskolába vagy óvodába írassák.

Ön szerint szükség van arra, hogy kötelezővé tegyék a bárányhimlő elleni védőoltást?

Eredmények megtekintése

Töltés ... Töltés ...

Hirdetés

Kommentek

Egészség

Kárpátalján mutattak példát a szegedi orvostanhallgatók

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

Szerző:

Büszkék lehetünk rájuk, a Kárpát-medence legszegényebb régiójában nyújtottak segítő kezet.

Tovább olvasom

Egészség

Ahogy jó születni – Tapasztalatukkal segítik a dúlák a vajúdókat

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

Szerző:

Mint kísérő olyan szerepet tölt be, amit valaha a közösség nőtagjai egymás számára nyújtottak.

Tovább olvasom

Egészség

Ön is segíthet vérével

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

Szerző:

Szegeden, Mindszenten, Makón, és Kisteleken szervez véradást a Magyar Vöröskereszt Csongrád Megyei Szervezete november 14-e és 18-a között.

Tovább olvasom

Aktuál