Közélet

2020 tavaszára kész a Holt-Tisza rehabilitációja

2020 tavaszára kész a Holt-Tisza rehabilitációja

2017. február 4., szombat
2020 tavaszára kész a Holt-Tisza rehabilitációja
holt_tisza002kf

Sokan fellélegeztek, hogy negyven év után végre pont kerülhet a Holt-Tisza körül uralkodó áldatlan állapotok felszámolására, de egyesek még így is szkeptikusak a rehabilitációs projekt megvalósulásával kapcsolatban. Pedig a szükséges 2,9 milliárd forint már megvan, a projekt egyenes pályán - derült ki a pénteki lakossági fórumon.

Péntek este tartott fórumot a Klebelsberg-telepi Összefogás házában, immár sokadig alkalommal,

Nógrádi Tibor

fideszes önkormányzati képviselő,

B. Nagy László

fideszes országgyűlési képviselő, megyei fejlesztési biztos, valamint

Kozák Péter

, az ATIVIZIG igazgatója, projektfelelős. A téma egyetlen ott élő számára sem volt ismeretlen, hiszen a helyiek közel negyven éve szenvednek a csak Dög-Tiszaként emlegetett holtág velejáróitól, vagyis a nyarankénti elviselhetetlen szagoktól, a szúnyoginváziótól, és nem utolsó sorban a vérszívók terjesztette, elsősorban kutyákat fenyegető szívférgességtől. Ezekről számtalanszor írtunk hírportálunkon, folyamatosan szemmel tartottuk a fejleményeket. Legutóbbi írásunkat

ITT

olvashatják. Tavaly decemberben derült ki, hogy a kormány 2,9 milliárd forint részben uniós, részben állami forrásból támogatja a Holt-Tisza rendbetételét, pontosabban a Feketevíznek keresztelt szakaszt. Ennek sikerességéhez nagyban hozzájárultak a helyiek is, a kormányhatározatot megelőzően a klebelsbergtelepiek 96 százaléka írta alá a rehabilitációt kezdeményező dokumentumot. "Több mint 2000 aláírás gyűlt össze, amely azt jelenti, hogy Klebelsberg-telep lakosságánál is többen akarják a projektet" - világított rá az ügy fontosságára pénteken Nógrádi.

holt-tisza_forum007kf

Valamivel több mint egy év alatt a projekt zöld lámpát kapott, s bár a fideszes képviselő megemlítette, hogy így is voltak és vannak kétkedők a helyiek között, azt hangsúlyozta: egy potenciális közegészségügyi és járványügyi probléma hárul el a Holt-Tisza rehabilitációval.

Mi lesz a Feketevíz szakaszán?

Egy közel 100 oldalas dokumentum született azóta, hogy B. Nagy László és Kozák Péter sajtótájékoztatón bejelentették: hamarosan elkezdődnek a tényleges munkálatok. Ez tartalmazza többek között a partvonalrendezést, a víztározás korszerűsítését, a vízminőség monitorozását és a holtág vízpótlására kidolgozott terveket. Sőt nem feledkezik meg az élővilág kimenekítéséről sem a rehabilitációs folyamatok alatt. A nagy népszerűségnek örvendő teknősöknek 50-60 méteres ökoszigeteket hoznak létre a jobb partoldalon, illetve terveznek egy 1,2 km hosszú tanösvényt is. A projektfelelős elmondta, a kikotort iszapot elszállítják, majd egy biztonságos szigetelőréteggel fedik le, hogy ne jelentsen közegészségügyi kockázatot. Azt is hozzátette, az egyik legkellemetlenebb feladat lesz a birtokhatárok rendezése, sejtéseik szerint ugyanis vannak telkek, melyek kijjebb lógnak a megengedettnél, s vannak olyan csapadékvíz-elvezető csatornák, melyeket a lakosok maguk építettek ki. Hangsúlyozta azonban, retorziót egyik esetben sem alkalmaznak. "Február közepéig befejeződnek a tervek, majd az engedélyezési eljárást követő fél év után megkezdődhet a munka. 2018 szeptemberére megtörténhet a kivitelezés aláírása, 2020 március-áprilisban átadjuk a Holt-Tisza szakaszát."

holt-tisza_forum004kf

Miért nem beszélt Orbán a Holt-Tisza-projektről?

Az ismertetők végén a lakosságé volt a főszerep, ők kérdezhettek. Az egyik hölgy, a helyiek szidalmazását kiváltva, kijelentette: 2,9 milliárd forint nem lesz elég a rehabilitációra, és különben is, hétfői látogatásán

Orbán Viktor

nem beszélt erről a projektről a 19 beígért fejlesztés között. B. Nagy László megnyugtatásképpen elmondta, a Holt-Tisza-projekt előtt már nincs akadály, hiszen kormányhatározat született róla. Rendbe tette azt is, hogy ez nem a Modern városok program része, ezért nem beszélt róla a miniszterelnök. Mézesmadzag! - kiabálta be valaki a tömegből, erre Nógrádi Tibor is szót kért. Elmondta, a helyiek és ő is sokat küzdöttek azért, hogy meggyőzzék arról a kétkedőket, a kormány elé lehet vinni a klebelsbergtelepiek problémáját. Szomorúan látja, hogy még így is vannak, akik nem hisznek a rehabilitációban, és bedőlnek a sajtóban megjelenő félinformációknak.

holt-tisza_forum020kf

Piszkos kérdés

Többen is szerették volna tudni, hová kerül a Feketevízből kikotort iszap. Kozák válaszul elmondta, a jelenleg szeméttelepnek használt területtől nem messze alakítanak ki gödröt, melyet lefednek, hogy "ne csak a problémát hordják egyik helyről a másikra". Szót emeltek az ottani élővilág biztonságával kapcsolatban is, de erre a projektfelelős csak annyit tudott mondani, hogy az őzek és nyulak a munkagépek eltűnésével bizonyára visszaszoknak majd. Kozák Péter nem győzte hangsúlyozni, bár már csak a jóváhagyás hiányzik a papírok közül, arra egyelőre nincs tervük, hogy a munkagépek melyik utcák felől közelítik majd meg a holtágat. Mint ahogyan azt sem tudta most megmondani, pontosan melyik telkek kilógó területei lesznek érintettek a kisajátításban. Erről egyébként nyáron készítenek felmérést, az érintetteket pedig személyesen értesítik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.