Közélet

Közös biztonsági tervet dolgoznak ki a közép- és délkelet-európai országok az illegális bevándorlás kezelésére

Közös biztonsági tervet dolgoznak ki a közép- és délkelet-európai országok az illegális bevándorlás kezelésére

2017. február 8., szerda
Közös biztonsági tervet dolgoznak ki a közép- és délkelet-európai országok az illegális bevándorlás kezelésére

A balkáni útvonal ellenőrzése és az illegális embercsempészet megelőzése érdekében közös biztonsági tervet dolgoznak ki a közép- és délkelet-európai országok - jelentette be Hans Peter Doskozil osztrák védelmi és Wolfgang Sobotka belügyminiszter az érintett európai országok belügy- és védelmi minisztereinek szerdán Bécsben tartott találkozóját követően. Magyarországot a tanácskozáson Simicskó István honvédelmi miniszter és Kontrát Károly, a belügyminisztérium parlamenti államtitkára képviselte.

A megállapodás értelmében a közös biztonsági tervet áprilisig dolgozzák ki. Az osztrák miniszterek tájékoztatása szerint a közös terv a helyzet elemzését, a technikai és létszámigényeket, a válsághelyzet megoldására tett lépéseket és a közös intézkedések lehetőségét tartalmazza.

Wolfgang Sobotka

belügyminiszter a sajtótájékoztatón kijelentette: a migrációs útvonal által érintett régió stabilitásáról van szó. Egyúttal arról is beszélt, hogy minden eszközzel fenntartják "az embercsempészet kiszűrésére irányuló hatékony határellenőrzést". Kiemelte, hogy az érintett országok, mint Görögország, Bulgária és Macedónia támogatásukról biztosították az együttműködést. "Az európai megoldás mindig a legjobb, azonban nem várunk tovább és megvalósítjuk az akciótervet" - mondta az osztrák védelmi tárca vezetője. Mint fogalmazott: a bécsi konferencián pedig a régió érintett országai keresik a választ arra, hogy mit lehet tenni ha növekszik a migrációs nyomás és nem tart az unió és Törökország között létrejött menekültügyi megállapodás.

Hans Peter Doskozil

hangsúlyozta: a 2015-ben tapasztalt menekülthullám nem ismétlődhet meg, ezért intézkedéseket kell tenni. A miniszter ismertetése szerint a balkáni útvonalon ugyan nem tömegesen, de továbbra is zajlik az embercsempészet, az év első hónapjában mintegy 1000-1500 illegális bevándorló érkezett Ausztriába ezen az útvonal keresztül. Úgy vélte, hogy Európában közösen kell megszervezni a külső határvédelmet. Az osztrák belügyi és védelmi miniszter közös nyilatkozatukban hangsúlyozták, hogy Európa túl későn reagált a balkáni útvonalon felmerülő kihívásokra, ezért most éberségre és időben meghozott biztonsági intézkedésekre van szükség. "Elsődleges célunk, hogy a nyugat-balkáni útvonalon hatásos határvédelmi intézkedéseket hozzunk" - olvasható a közös állásfoglalásban.

Simicskó István

honvédelmi miniszter a munkaülések végén elmondta: "Az értekezlet megmutatta, hogy a térség országai a válság kezelésének koncepcionális megközelítésében hasonló állásponton vannak, a gyakorlati együttműködés terén pedig szolidárisak. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a megvalósuló együttműködés az Európai Unió számára is hasznos, hozzájárul a hatékony, európai szintű összefogás megteremtéséhez." A résztvevők - mint arról a honvédelmi minisztérium közleményében beszámolt - áttekintették a 2017-es év várható forgatókönyveit a migrációs válság alakulása szempontjából, és döntést hoztak a rendőrfőnökök és a vezérkar főnökök által 2017 áprilisáig elkészítendő Válságkezelési Akcióterv összeállításáról, ami a konferencia záró nyilatkozatában is szerepel.

Kontrát Károly

a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-nek úgy értékelte: a balkáni útvonal ellenőrzése és az illegális embercsempészet megelőzése érdekében elhatározott közös biztonsági terv fontos lépés az illegális migrációval szembeni küzdelemben. Az államtitkár egyúttal fontosnak nevezte, hogy az unió hasonló döntéseket hozzon, mint az osztrák fővárosban tárgyaló országok, hiszen szerinte akkor lehet egész Európában hatékonyan fellépni az illegális migrációval szemben. Mint fogalmazott: Magyarország gyakorlati, konkrét lépésekkel "súlyos áldozatokat vállal", hogy a magyar emberek és az unióban élők biztonságban legyenek. "Magyarország kezdettől fogva azt hangsúlyozta, hogy meg kell állítani az illegális migrációt, ma már az unió jelentős tagállamai is ezt gondolják" - mondta Kontrát Károly. "Azonban a veszély nem múlt el, mert ugyan a nyugat-balkáni útvonalat lezárták, azonban jelentős a nyomás a déli határon" - mondta. "Ma már elfogadott nemzetközi gyakorlat, hogy a korábban a magyar kormány által felvetett javaslatnak megfelelően a rendőrség és a honvédség határozzák meg azokat a feladatokat, amelyek az illegális migráció elleni fellépéshez szükségesek" - mondta és hozzátette: ezt a konferencián lefektetett közös cselekvési terv is tartalmazza. "Elismert ma már az is, hogy az illegális migráció és a terrorizmus összefügg, ezért Magyarország szigorítani akarja a terrorizmus elleni törvényeket és a tervek szerint a menedékjogról és a migrációról szóló törvények módosulnak" - mondta Kontrát Károly az MTI-nek. Az osztrák fővárosban osztrák, magyar, bolgár, cseh, horvát, lengyel, román, szlovák, szlovén, albán, boszniai, montenegrói, macedóniai, szerb, koszovói és görög tárcavezetők és a Közép-Európai Védelmi Együttműködés (CEDC) illetékesei vettek részt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.