Kultúra

Jubileumot ünnepel a REÖK, Mucha- és Dalí-kiállítás érkezik Szegedre

Jubileumot ünnepel a REÖK, Mucha- és Dalí-kiállítás érkezik Szegedre

2017. február 24., péntek
Jubileumot ünnepel a REÖK, Mucha- és Dalí-kiállítás érkezik Szegedre
10_eves_a_reok008kf

Tíz éve nyitotta meg kapuit a REÖK, vagyis a Regionális Összművészeti Központ Európa egyik legszebb szecessziós épületében. A kiállítóház indulása óta a kortárs művészetnek nyújt terepet, de világhírű mesterek alkotásait is látogatták és látogatják a mai napig a képzőművészetek szerelmesei. Az évfordulón izgalmas események, valamint Mucha- és Dalí-kiállítás várja majd a látogatókat.

Hazai és nemzetközi kortárs alkotók műveiből, valamint világszerte ismert és kedvelt mesterek kiállításaiból összesen 155 tárlatot láthatott a szegedi közönség az elmúlt 10 évben - ismertette

Nátyi Róbert

. A művészeti főtanácsadó hangsúlyozta, a hagyományokhoz híven a REÖK európai művészeti központként kíván működni a jövőben is, ezt alátámasztva igyekezett kiemelni az eddigi legsikeresebb tárlatokat.

Goya, Picasso, Warhol

és

Miró

mellett számos világhírű alkotó szerepelt már a REÖK imponáló listáján, míg a hazai képzőművészeti életi alakjai közül

Csontváry

,

Munkácsy

és

Gulácsy

gyűjteményeit is megtekinthették a látogatók. Olyan mestereknek biztosítottak még kiállítási lehetőséget, mint

Vinkler Leó

,

Aba-Novák Vilmos

és

Csáki Róbert

, továbbá számos szegedi ifjú művész is bemutatkozási lehetőséget kapott. Fontos eredmény a REÖK életében, hogy megnyitása óta itt kapnak helyet Szeged kiemelt seregszemléi, a Nyári Tárlat és a Táblaképfestészeti Biennálé. Csak a kiállításokat az elmúlt 10 évben 310 ezer fő látta, a jubileumi évre tekintettel idén újabb mesterek munkái költöznek a palotába.

Herczeg Tamás

igazgató elmondta, a szecessziós palotában egy nemzetközi népszerűségnek örvendő művészt köszöntenek: március végén

Mucha

plakátjai és grafikái érkeznek a Tisza-parti városba a prágai és Magyar Képzőművészeti Egyetem gyűjteményéből. Ugyancsak Prágából érkeznek a Dalí-művek, hogy sokszorosított grafikáin, rézkarcain és kisplasztikáin keresztül világítsanak rá a szürrealista mester sokoldalúságára. Nemcsak a kiállítások tekintetében ígérkezik izgalmasnak 2017, a központ street art tárlatokkal, valamint a zöld szalon berendezésével készül.

Harangozó Gyula

, a REÖK-öt működtető Szegedi Szabadtéri művészeti igazgatója megerősítette, a stúdiószínpadon továbbra is folytatódik az intenzív független színházi tevékenység, idén is lesz REÖK-konferencia, valamint egy újabb kiadvány publikálására is készülnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.