Kultúra

Fotókiállítás nyílik Kállai Ferencről a Klebelsberg Könyvtárban

Fotókiállítás nyílik Kállai Ferencről a Klebelsberg Könyvtárban

2017. február 17., péntek
Fotókiállítás nyílik Kállai Ferencről a Klebelsberg Könyvtárban
kallai-ferenc

A Kállai '90 című vándorkiállítás Kállai Ferencet, a Nemzet Színészét mutatja be Keleti Éva Balázs Béla-díjas fotóművész képeinek segítségével.

A kiállítást

Kiszely Zoltán

és

Szonda István

, a Kállai Ferenc Népfőiskola Alapítvány elnöke nyitja meg február 22-én, szerdán 15 órakor. Köszöntőt mond:

Keveházi Katalin

, az SZTE Klebelsberg Könyvtár főigazgatója. Közreműködik:

Vizsolyi Lívia

fagottművész. A tárlat a gyomai Kállai Ferenc Népfőiskola Alapítványnak és a Kállai Ferenc Alapítványnak köszönhetően 2015. október 3-án indult útjára Gyomaendrődről és azóta országos körutat járt be. Budapesten először a Magyar Színházban, majd a Nemzeti Színházban, a Bajor Gizi Színészmúzeumban, végül pedig a Vígszínházban nézhették meg az érdeklődők. A Dél-Alföldre 2016 novemberében tért vissza. A Békéscsabai Jókai Színház nézői február közepéig csodálhatták, most pedig Szegedre érkezett, hogy az SZTE Klebelsberg Könyvtár látogatói előtt is feltáruljon e két egymást is tisztelő, szerető nagyszerű művész munkássága.

Keleti Éva

fotói hűen mutatják a legjellegzetesebb alakítások, a legismertebb szerepek mellett a magánélet meghitt pillanatait is.

Kállai Ferenc

Kossuth és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész Gyomán született, majd tizenkét éves korában Budapestre költözött családjával. Fél évszázados pályafutása alatt közel kétszáz színházi premieren lépett színpadra. Mozifilmjeinek száma majdhogynem elérte a százat. Hasonlóan magas tévészerepléseinek száma is. Rádiófelvételei szinte leltározhatatlanok. 2014-ben Kállai Ferenc özvegye létrehozta Gyomaendrődön a Kállai Ferenc Népfőiskola Alapítványt, melynek feladata, hogy a nemzet kimagasló értékeit, valamint a térség jellemző termelési kultúráját felkarolja, kutassa. Az alapítványi népfőiskola Kállai Ferenc hagyatékával is foglalkozik. Keleti Éva Balázs Béla-díjas fotóművész, érdemes és kiváló művész, a magyar színházi fotózás iskolát teremtő személyisége, már 1960-tól a magyar színházfotózás meghatározó szereplője volt, képei a magyar színháztörténet közelmúltjának kiemelkedő művészeit és előadásait örökítette meg. 1954-1976 között riporterként dolgozott a Magyar Fotónál, majd jogutódjánál, az MTI-nél, 1976-1989 között az Új Tükör fotóriportere, képszerkesztője, főszerkesztő helyettese, majd a Színházi Élet képszerkesztője volt. 1991-1992 HT Press sajtóügynökség, a Gamma Képügynökség fotós főszerkesztője, majd 1993-tól a Ferenczy Europress vezető munkatársa, fotószerkesztőségének vezetője volt. 1976-ban sajtófotót tanított Indiában. Több alkalommal tagja volt az Interpress, valamint a Photo World Press Photo zsűrijének. Az Országos Színháztörténeti Múzeum Színházi Adattárában több mint háromezer felvételét őrzik. A kiállítás ingyenesen látogatható a könyvtár nyitva tartási idejében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.