Közélet

Civilek a Botka-beszédről: Szavak és valóság

Civilek a Botka-beszédről: Szavak és valóság

2017. február 21., kedd
Civilek a Botka-beszédről: Szavak és valóság
botka_laszlo_varosi_kozgyules_16-12-16_003kf

Tisztában van-e Botka László saját helyével, súlyával, szerepével? - teszi fel a kérdést a Civil Városi Unió közleményében.

Botka László

– miután önnön jelölésével mattolta saját pártját – megtartotta programbeszédét. Jól felépített, a Botkát közelről nem ismerők számára akár hatásosnak nevezhető beszéd volt. Ám a politikus pályájával tisztában lévők előtt ismét világossá vált: ez az ember nem tud kibújni a bőréből, a “cukormáz” alól előtűnik igazi egyénisége. Erős felütéssel azonnal eligazítja a világ két vezető hatalmát, amikor ezt mondja:

“2016 a Brexitről, Putyinról és Trump győzelméről szólt. 2016 az elbizonytalanodás, a talajvesztés éve volt. Önjelölt diktátoroké, akik kártevőként tekintenek kritikusaikra, s ha tehetik, az írmagjukat is kipusztítják.”

Az emberben óhatatlanul is felmerül a kérdés: tisztában van-e Botka László saját helyével, súlyával, szerepével? A beszéd további részében az Orbán-rendszer kemény kritikáját adja, ami egy ellenzéki vezető részéről egyrészt kötelező és rendben is lenne, ha Szegeden az elmúlt évtizedben az általa felmutatott elvek a legcsekélyebb mértékben is betartattak volna részéről. Egy-két gyöngyszemet azért érdemes kiemelni Botka szónoklatából, nézzünk hát néhány citátumot:

“Nem tartozom azok közé a politikusok közé, akik elefántcsonttoronyból néznek le a tömegekre.”

Ezt a mondatát igazolhatják a szegediek ezrei, akik szinte nap, mint nap találkozhatnak protokollmentesen boltban, utcán sétálgatva, moziban, vagy bárhol szeretett polgármesterükkel, aki - mint azt nemrég a véletlenül épp a helyszínen tartózkodó fotós is tanúsíthatta – villamossal utazgat... Ja, hogy ilyen embert Szegeden nem találni?

„Határozottan visszautasítom az Orbán-rendszer végtelenül igazságtalan és arrogáns politikáját”

Erről bővebben tudnának nyilatkozni azok a régi MSZP-sek, akiken átgázolva hatalomra jutott Botka László, a korábbi kiebrudalt szövetségesek, esetleg az LMP-s

Tanács Eszter

, vagy legutóbb DK-s

Binszki József

. Arroganciából Botka László minden bizonnyal országos csúcstartó, aki ebben kételkedik, annak javasoljuk egy-két szegedi közgyűlés közvetítését végignézni. Komoly leckét fog kapni…

„Csak az állhat ki a választók elé hiteles programmal 2018-ban, aki levonta ezt a következtetést is az elmúlt több mint két és fél évtized, legfőképp pedig a 2002 és 2010 közötti baloldali-liberális kormányzás balfogásaiból.”

Vajon ebből a mondatból az derül-e ki, hogy Botka levonta a konzekvenciákat? És, ha igen, akkor miért többes szám harmadik személyben beszél azokról, akik hibáztak és háttérbe kell vonulniuk? Miért tesz úgy, mintha soha nem lett volna az MSZP egyik vezető politikusa az adott időszakban? És vajon hány alkalommal ment szembe szavazatával saját pártjának. Igazán hiteles magatartás…

„Ha az új baloldal kormányra kerül, első dolgunk lesz elindítani az egészségügy rendbetételét.”

Erről a Szegedet ismerőknek jó tapasztalataik lehetnek, hiszen Botka volt az, aki az összes szegedi egészségügyi intézményt átadta az egyetemnek, ledobva ezzel magáról és az önkormányzatról az ezzel járó felelősséget, majd pedig a kritikákat széttárt karral azzal hárította, hogy azok orvoslása nem tartozik az önkormányzat hatáskörébe.

„Minden demokrata szavazóra szükség van, de nem minden politikusra. Azok, akik tehertételt jelentenek, akik már eljátszották az esélyüket és a szavazók bizalmát, vonuljanak hátra!"

Ezzel a mondattal maradéktalanul egyet kell értenünk, ám akkor másképp kellett volna zárnia beszédét. Valahogy így: „Csókoltatok mindenkit Szegedről!“ P.S.: Felmerül a kérdés, hogy a néhány hónappal ezelőtt, a választmány éléről nagy többséggel leszavazott Botka (párttársai minden bizonnyal jól ismerik és talán ezért sem választották meg) hogyan kaphatta meg az MSZP teljes támogatását? Egy azonban bizonyosnak látszik: az MSZP Botka miniszterelnöki jelölésével nagy szolgálatot tett a FIDESZ-nek, hiszen az ellenzéki egység megteremtésére nála alkalmatlanabb jelöltet keresve sem találhatott volna.

Civil Városi Unió

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.