Írjon nekünk

Közélet

Az LMP-vel egyeztetne először Botka László, de kosarat kapott (FRISSÍTVE)

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

botka_laszlo_varosi_kozgyules_16-12-16_003kf

A héten elkezdi a tárgyalásokat a többi ellenzéki párttal Botka László szegedi polgármester. Az MSZP miniszterelnök-jelöltje az Indexnek azt mondta, hogy elsőként az LMP-vel tárgyal. Ők viszont visszautasítottak bármiféle politikai alkut Botkával.

Zárt ajtók mögött, informálisan már egyeztetett Botka László több baloldali vezetővel a lehetséges 2018-as összefogásról. A héten pedig az MSZP miniszterelnök-jelöltje Molnár Gyula pártelnökkel közösen hivatalosan is megkezdi a tárgyalásokat a baloldali pártokkal az együttműködésről – értesült az Index.

Botka László megerősítette az egyeztetések tényét, ezekről – korábbi ígéretének megfelelően – nem kívánt részleteket elárulni. Annyit viszont elmondott, hogy valóban a héten kezdődnek a hivatalos tárgyalások, és elsőként az LMP vezetőivel kezdeményeznek megbeszélést a kormányváltásról.

Az LMP-vel való egyeztetés elég nagy fordulatot jelent a baloldali összefogás-történetben, és Botka miniszterelnök-jelölti esélyeit illetően. Ugyanis ha Botkának sikerülne bevonnia az LMP-t az együttműködésbe, növekedne az alkupozíciója a többi párttal szemben, és persze az esélye is 2018-ban – írja az Index. Mint ismert, az LMP 2014-ben kimaradt az összefogásból.

Bár jelenleg nem valószínű, hogy az LMP el tudja fogadni Botka feltételeit, különösen a közös listát, hiszen a párt már döntött arról, hogy külön indul a 2018-as választáson. Egy Botka-LMP összefogás viszont ezt felülírhatja, és kész helyzet elé állítaná a többi párt vezetőjét is.

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke az Indexnek megerősítette, hogy tárgyalnak Botkával, és felidézte, ő mindig azt mondta, hogy az ellenzéki vezetőknek le kell ülniük és tárgyalniuk kell egymással, Hadházy Ákos már azon a hetekkel ezelőtti megbeszélésen is jelen volt, amelyre nem hívták meg Gyurcsány Ferencet. A DK elnöke ezt szóvá is tette évértékelőjén, és ellene irányuló “cselszövésnek” nevezte. Botka az elmúlt napokban Gyurcsánnyal és a DK-sokkal nem is egyeztetett a háttérben. Arra a kérdésre, hogy kikkel tárgyalt az elmúlt napokban a szegedi polgármester sejtelmesen csak annyit mondott, hogy mindenkivel, akivel biztosított a győzelem esélye.

A hivatalos tárgyalásoknál azonban nyilván megkerülhetetlen lesz a DK. Botka korábban kijelentette, hogy márciusig szeretné lezárni az egyeztetéseket. Ez azt jelenti, hogy nem ismétlődne meg a 2013-14-es összefogás-vita, amikor az MSZP és az Együtt, Mesterházy Attila és Bajnai Gordon, majd később Gyurcsány is becsatlakozott, majdnem egy évig a nyilvánosság előtt vitatkozott az együttműködésről. A megállapodás végül 2014 januárjában született, és ismerjük a végeredményt: Orbán Viktor kétharmaddal nyert.

Botka feladata most mindenesetre nem lesz egyszerű, ugyanis a DK, az Együtt, a Párbeszéd és az LMP számára is van olyan feltétele, amelyet a pártok nem tudnak elfogadni. Botka László a tárgyalások mellett a héten egy rendezvényen beszédet mond, és felvázolja programját. Erről korábban azt mondta, hogy “új igazságosságról” fog szólni, és részletes vitát szeretne róla.

A 168 Órában pár héttel ezelőtt írt már erről Botka. Úgy fogalmazott: “az orbáni autoriter állam alternatívájaként az egyenlőség átfogó eszményén alapuló, sikeres baloldali állam vízióját kínálom. Az egyenlőségelvű politika három pillére az esélyegyenlőség, a relatív vagyoni egyenlőség és az egyenlő állampolgárság elve.” Botka várhatóan ezt fejti majd ki szombaton a nyilvánosság előtt.

Az LMP visszautasítja Botka László közeledését

Határozottan visszautasította a baloldali összefogás és Botka László szocialista miniszterelnökjelölt közeledését az LMP – írta meg a 24.hu a HírTV riportjára hivatkozva.

Az írás szerint Ungár Péter kijelentette, hogy az LMP mandátumokról semmiképp sem egyezkedik majd Botkával, aki az Indexnek beszélt arról, hogy a héten minden ellenzéki pártot megkeres. Ungár elmondta, az LMP eddig is tárgyalt az ellenzéki vezetőkkel, és továbbra is fog. Ellenben a párt kongresszusi döntésének értelmében önálló listát állítanak a zöldek, mind a 106 körzetben állítanak egyéni jelöltet.

Ennek ellenére azt szívesen várják, ha a Magyar Szocialista Párt vezetése vagy szakmapolitika, vagy az alkotmányosság visszaállításával kapcsolatban szeretne konkrét dolgokról egyeztetni.

Hirdetés

Kommentek

Közélet

Pénteken zárul az „Aludj jól!” – 1Párna=1Álom jótékonysági akció

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Óvodás gyermekek hétköznapjait tennék komfortosabbá a kezdeményezés által.

Tovább olvasom

Hírzóna

Fővárosi csapat tarolt a szegedi egyetem versenyén

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

A verseny fődíja egy Cambridge-i utazás volt.

Tovább olvasom

Hírzóna

Képzavar és buli a heti kínálatban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

De más témák is szerepelnek a tarsolyunkban.

Tovább olvasom

Aktuál