Közélet

A török elnök ismét felvetette a halálbüntetés visszaállításának lehetőségét

A török elnök ismét felvetette a halálbüntetés visszaállításának lehetőségét

2017. február 24., péntek
A török elnök ismét felvetette a halálbüntetés visszaállításának lehetőségét

Ismét felvetette a halálbüntetés visszaállításának lehetőségét Recep Tayyip Erdogan török államfő pénteken a nyugat-törökországi Manisában, az elnöki rendszer bevezetéséről döntő április 16-i népszavazás előtti egyik kampányrendezvényen.

Erdogan

beszédében azt mondta: úgy hiszi, hogy a halálbüntetés visszaállításáról szóló javaslat a parlament elé kerül, amikor pedig a törvényhozás megszavazza, ő jóváhagyja. "A gond csak az, hogy ehhez alkotmánymódosítás szükséges. Az április 16-i referendum erre is egyfajta válasz lesz. Lehet, hogy (...) a halálbüntetés visszaállításának kérdéséről is népszavazást tartunk. Ha a parlamenten nem megy keresztül, ismét a néphez fordulunk" - fogalmazott az államfő. A július 15-i puccskísérlet után Erdogan nyilvános felszólalásaiban több alkalommal kilátásba helyezte a kivégzések esetleges újbóli bevezetését, miután hívei a tömegrendezvényeken azt skandálták: "Halálbüntetést!". Mint fogalmazott: "ha a nép akarja", akkor ő támogatni fogja annak visszaállítását. A török parlament az európai uniós csatlakozás szándékával törölte el a halálbüntetést 2004-ben. A tavaly márciusban a migrációs hullám megállításáról kötött EU-török egyezmény Törökország csatlakozási tárgyalásainak felgyorsításáról is rendelkezett, de a július 15-i puccskísérletet követő törökországi tisztogatások aggodalmat keltettek Brüsszelben és több európai uniós politikus az Ankarával folytatott csatlakozási tárgyalások leállítását követelte. Török ellenzéki pártok és jogvédő szervezetek szerint a kormány arra használja fel az államcsínykísérlet után bevezetett rendkívüli állapotot, hogy ne csak az összeesküvőkkel és a puccsisták támogatóival számoljon le, hanem mindenkivel, aki az övétől eltérő véleményt hangoztat, többek között újságírókkal, egyetemi tanárokkal és ellenzéki kurd politikusokkal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.