Közélet

A népszavazásig nem lesz költségvetése Algyőnek (FRISSÍTVE)

A népszavazásig nem lesz költségvetése Algyőnek (FRISSÍTVE)

2017. február 15., szerda
A népszavazásig nem lesz költségvetése Algyőnek (FRISSÍTVE)
algyo_rendkivuli_testuleti005kf

A görög vegyi üzemmel kapcsolatos február 26-ára kiírt referendumot megelőző kampányra hivatkozva halasztatta el az algyői képviselő-testület Fidesz-frakciója és a volt polgármester a február 16-ára összehívott rendes ülést. Így addig nem szavaznak az idei büdzséről, és Molnár Áron szerint akár pályázatoktól is eleshetnek.

„A helyi népszavazás kiemelt jelentőségű esemény a település életében. Fontosnak tartjuk, hogy a népszavazási kampányt kísérő fokozott közhangulat ne befolyásolja a képviselő-testület döntéseit” – ezzel indokolta az algyői Fidesz-frakciót vezető

Pongrácz Tamás

, hogy miért halasszák el a munkaterv szerint február 16-ára meghirdetett soros képviselő-testületi ülést február 28-án 13 órára. Az erre vonatkozó sürgősségi indítványt Pongráczon kívül aláírta a frakció többi tagja, valamint a település volt polgármestere. A szerdára összehívott rendkívüli ülésen

Molnár Áron

polgármester arról tájékoztatott, hogy 34 napirendi pontot tárgyalnának meg a 16-ára összehívott ülésen, amelyek közül az egyik legfontosabb a nagyközség idei költségvetése, aminek a minél hamarabbi elfogadása települési érdek. Ezen felül többek között kulturális közfoglalkoztatottakról dönthetnének, alapítványok támogatási kérelme is a pontok között szerepel, illetve az előző ülésen napirendről levett, likviditási gondokkal küzdő önkormányzati társaság, a Gyevitur Nkft. üzleti terve is. Fontosnak nevezte a tankerületi központtal történő egyezséget is, ami egy pszichológus alkalmazását tenné lehetővé, de a Klikkel kötendő megállapodást is véglegesíthetnék. Ugyancsak sürgősnek nevezte Molnár Áron a pályázatokkal kapcsolatos döntéseket, hiszen több millió forinttól eshet el a település, ha késlekedésük miatt lezárul a pályázati időszak. Zárt ülésen pedig egy lakásvásárlót támogathatnának, illetve a mezőőrnek is több hetet kell várnia arra, hogy bármilyen ellátást is kapjon. Az ülésen elhangzott, hogy akár a Magyar Államkincstár (MÁK) meg is büntetheti Algyőt, ugyanis az intézmények előirányzatait is módosítja következő ülésén a testület, amelyről kötelező beszámolót készíteni, s azt február 28-áig kell megküldeni a MÁK-nak, ami jóformán teljesíthetetlen egy aznap délután megtartott testületi ülést követően.

algyo_rendkivuli_testuleti009kf

Molnár afelől érdeklődött, hogy a bizottsági üléseket miként tervezik ütemezni az elnökök, a település költségvetését ugyanis nem lehet még csak megtárgyalni sem a pénzügyi bizottság írásos véleménye nélkül. Pongrácz arról biztosított, hogy ezt meg fogják beszélni az elnökök, illetve a polgármesteri hivatallal is egyeztetnek az időpontokról. A polgármester szerint minimum furcsa a testületi elhalasztását kérni a felfokozott hangulatra tekintettel, hiszen így a grémiumok közvetlenül a népszavazás előtt fognak összeülni.

Torma Tiborné R. Nagy Mária

kijelentette, nem fogadja el, hogy a felfokozott közhangulatra hivatkozva kezdeményezi a helyi Fidesz-frakció és a volt polgármester a rendes ülés elhalasztását, mint mondta, emberek idejével játszanak. Hozzátette, arról, hogy nem tartják meg a bizottsági üléseket pedig nem is kérdezték meg a bizottságok tagjait, amit szintén nem tart elfogadhatónak. Emlékeztetett arra is, hogy van olyan civil szervezet, amely már áprilisban tartana rendezvényt, ezért nekik egyáltalán nem mindegy, hogy mikor kapnak támogatást.

Gonda János

arról beszélt, hogy 21 éve volt népszavazás a nagyközségben, akkor az Algyő függetlenségét jelentette, és pont ezért szeretnék a referendum után megtartani a testületit, mert nem szeretnék lealacsonyítani a népszavazás intézményét. Pongrácz szerint nagy különbség van a nyilvános testületik, valamint a bizottsági ülések hangulata között, ahol ugyanis nincs jelen a sajtó, ott konstruktív munka folyik, ezért szerinte nem okoz gondot megtárgyalni több mint 30 napirendi pontot. Erre reagálva

Balázs Zsolt

közölte, hogy pont az ötfős többség gerjeszti a hangulatot, és szerinte mindenki függetleníthetné magát a népszavazástól és dolgozhatna.

Gubacsi Enikő

alpolgármester szerint sem lenne akadálya a testületi ülés megtartásának az eredeti munkaterv szerint, ám a szavazásnál a négyfős Fidesz-frakció

Herczeg Józseffel

kiegészülve megszavaztak saját előterjesztését, így a testület február 28-án 13 órakor ül majd össze.

Molnár Áron: Szakmai döntések helyett politikai csatározás

„A mai rendkívüli testületi ülésen öt képviselő – Bakó Ildikó, Herczeg József, Gonda János, Pongrácz Tamás és Roczkó András – által 5:4 arányban megszavazott döntés értelmében a 16-ára tervezett testületi ülés elmarad, az új időpont február 28-a. A fent nevezett képviselők csoportja indoklásul a közelgő népszavazást, mint kiemelt jelentőségű eseményt, illetve a 'kampányt kísérő fokozott közhangulatot' jelölték meg. Véleményük szerint ez 'nagymértékben befolyásolta volna a képviselők döntéseit'. Ezzel a döntésükkel azt bizonyították, hogy Algyő költségvetésénél, az intézmények és a civil szervezetek működését érintő kérdéseknél számukra sokkal fontosabb a politikai csatározás. Algyő nagyközség polgármestereként határozottan azt gondolom, ideje lenne a politikai csatározásokat félretenni, és helyette a képviselői felelősséghez méltó szakmai döntéseket hozni a település életét befolyásoló ügyekben. Ha a képviselők egy része nem képes a népszavazási kampánytól elvonatkoztatni és ez által nem tud fontos ügyekben felelős döntést hozni, akkor alkalmatlanok a feladatra. Ha bármely képviselő nem tud, vagy akar ezzel a felelősséggel élni, akkor megvan arra a törvényes lehetőség, hogy képviselői mandátumát visszaadja, és ne akadályozza a továbbiakban a falu fejlődését” – írta szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében Molnár Áron polgármester.

Algyői Fidesz: hangulatkeltés és színjáték

"Van az a mondás, hogy a stílus maga az ember" - írja hírportálunkhoz eljuttatott közleményében a Fidesz algyői képviselőcsoportja. Az írás így folytatódik: "Látszik, hogy Molnár Áron polgármester úrnál elgurult a gyógyszer. Pontosan ezért akartuk, hogy a népszavazást követően tartsunk testületi ülést. Kérjük, polgármester urat higgadjon és nyugodjon le, ö tudja a legjobban, hogy Algyőt semmiféle hátrány nem éri amiatt, hogy 28-án lesz elfogadott költségvetés. Mindez csak hangulatkeltés és színjáték."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.