Közélet

A Kúriához fordul az ásotthalmi rendelet ügyében a kormányhivatal

A Kúriához fordul az ásotthalmi rendelet ügyében a kormányhivatal

2017. február 16., csütörtök
A Kúriához fordul az ásotthalmi rendelet ügyében a kormányhivatal

A Kúriához fordul az ásotthalomi önkormányzatnak a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló rendelete ügyében a Csongrád Megyei Kormányhivatal - tájékoztatta a kormányhivatal sajtószolgálata csütörtökön az MTI-t.

Ásotthalom képviselő-testülete tavaly november 23-án módosította a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló rendeletét. Ebben pénzbírság terhe mellett megtiltotta a müezzin tevékenységét, a burka, a nikáb és a csador, valamint a teljes testet fedő fürdőruha, a burkini viselését, valamint bármilyen olyan jellegű propagandatevékenységet, amely a házasság intézményét nem egy férfi és egy nő között létrejött életközösségként mutatja be. A közlemény szerint a Csongrád Megyei Kormányhivatal törvényességi felügyeleti hatáskörében megvizsgálta a rendeletet, és több ponton jogszabálysértőnek találta. A jogalkotási törvény értelmében ugyanis a képviselő-testületnek nincs hatásköre ilyen korlátozások elrendelésére. A lelkiismereti és vallásszabadságról szóló, az egyenlő bánásmódról szóló és a gyülekezési törvény rendelkezéseibe is ütközik a módosított rendelet, mivel az alapvető jogokra és kötelezettségekre - így például a lelkiismereti és vallásszabadságra, az egyenlő bánásmódra - vonatkozó szabályokat törvényi szinten kell szabályozni - írták. A kormányhivatal február 15-éig kérte hatályon kívül helyezni a kifogásolt tilalmakat, mivel ez nem történt meg, a Kúriánál kezdeményezi a rendelet bírósági felülvizsgálatát, a törvénytelenség megállapítását és tiltó rendelkezések megsemmisítését - áll a közleményben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.