Kultúra

A Hunyadiak öröksége és Kassák-kötetek a Somogyiban

A Hunyadiak öröksége és Kassák-kötetek a Somogyiban

2017. február 28., kedd
A Hunyadiak öröksége és Kassák-kötetek a Somogyiban
somogyi_konyvtar01kf

Fotókiállítás és emlékkiállítás nyílik a Somogyi-könyvtárban.

A Hunyadiak örökségéből infrában… - fotókiállítás a Somogyiban

Március 2. (csütörtök), 17 óra – 1. emelet, folyóiratolvasó-terem

Datki Zsolt László

(SZTE, ÁOK, Pszichiátriai Klinika) „A Hunyadiak örökségéből infrában..." című fotókiállítása március 2-án, csütörtökön 17 órakor nyílik meg a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóiratolvasó-termében. A tárlat anyagát

Cristian Réka Mónika

(SZTE-BTK Amerikanisztika Tanszék) ajánlja az érdeklődők figyelmébe. „A kozmopolita fényképezési hullám teljességében átalakította a fotózásról alkotott összes korábbi elképzelést, vagy mondhatni, a szűk szakma által szubjektíven létrehozott mesterséges szabályokat. Valójában lényegtelen a mérlegelés, mert legyen bár amatőr, profi vagy művész, a céljuk ugyanaz marad: megörökíteni valamit az empirikus környezetből. Jelen kiállításom témája történelmünk egyik legnagyobb királyához, Corvin Mátyáshoz (Mathias Rex) és rokonaihoz kötődik, valamint a magyar reneszánsz időszakát hivatott felidézni. A helyszínek szervesen kapcsolódnak a XV. századi uralkodónk életéhez, gyerekkorától egészen az utolsó Hunyadi sarj haláláig” – foglalta össze a fotózásról és Hunyadi-kiállításáról szóló gondolatait Datki Zsolt László. A kiállítás március 27-ig tekinthető meg.

A konstruktőr – Kassák-kötetek a Somogyiban

Március 1-től március 29-ig – 1. emelet, folyóiratolvasó-terem

Kassák Lajos

költő, író és festő, a magyar avantgarde művészeti irányzatok vezéralakja (1887–1967) születésének 130., halálának 50. évfordulója alkalmából emlékkiállítás nyílt a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóiratolvasó-termében. A konstruktőr – Kassák Lajos, a képzőművész című tárlat művészeti albumai bemutatják az egyes alkotói korszakok legjellemzőbb munkáit, Kassák saját versesköteteihez, prózai írásaihoz készített illusztrációit. Megtekinthetők a művész szerkesztésében megjelent folyóiratok: Ma, Tett, Dokumentum eredeti példányai is. „Kassák Lajos korának egyik legjelentősebb művészeti szervezője. Kiemelkedő fontosságúak művészetelméleti, kritikai írásai is. Képzőművészként előbb az aktivizmus, majd a konstruktivizmus legfontosabb magyar képviselője” – olvasható a kiállítás ajánlójában. A tárlat március 29-ig tekinthető meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.