Közélet

A hódmezővásárhelyi önkormányzat a Heineken-termékek bojkottját javasolta

A hódmezővásárhelyi önkormányzat a Heineken-termékek bojkottját javasolta

2017. február 3., péntek
A hódmezővásárhelyi önkormányzat a Heineken-termékek bojkottját javasolta

A hódmezővásárhelyi önkormányzat a Heineken-termékek bojkottját javasolta az Igazi Csíki Sör gyártását betiltó bírósági döntés miatt.

Az alföldi város közgyűlése pénteken fogadott el határozatot erről. A felvetést az ülésen a térség országgyűlési képviselőjeként jelenlévő

Lázár János

, a Miniszterelnökséget vezető miniszter is támogatta. A

Bálint Gabriella

(Fidesz-KDNP) által előterjesztett határozat felvezetése szerint Romániában a Marosvásárhelyi Táblabíróság betiltotta az Igazi Csíki Sör gyártását az eljárást kezdeményező Heineken cégcsoport kérésére, a versenytárs kizárása, ellehetetlenítése érdekében. Ezért a közgyűlés felhívja a hódmezővásárhelyieket, hogy ne vásároljanak Heineken-termékeket. A városban szeszesital-kereskedelemmel, árusítással foglalkozókat, vendéglátóipari tevékenységet folytatókat pedig arra kéri, hogy ne árusítsák a Heineken cégcsoport termékeit. Az Igazi Csíki Sör gyártóját a Heineken Románia perelte be, mert álláspontja szerint a sör gyártója eltulajdonította a cég szellemi tulajdonát. A bíróságnak azt kellett mérlegelnie, hogy egy termék román megnevezésének jogi védelme kiterjed-e a termék köznyelvben használt magyar megnevezésére is. A holland multinacionális cég 2003 óta rendelkezik a Csíkszerdában gyártott Ciuc premium (Csíki prémium) sörmárkával, amelyet az erdélyi magyarok csíki sörként emlegetnek. 2014 novemberében azonban megjelent a piacon a Csíki Sör Manufaktúra terméke, az Igazi Csíki Sör, amely számára a gyártó Lixid Project Kft. szerzett romániai és európai jogi védelmet. A marosvásárhelyi táblabíróság január 27-ei ítéletében jogerősen betiltotta az Igazi Csíki Sör gyártását. A Jobbik a Heineken-termékekkel szembeni bojkottra kérte az embereket a román védjegyvita miatt. A Heineken Hungária Zrt. üzemi tanácsa erre reagálva mérlegelésre kért mindenki, a bojkottot kiváltó esemény ugyanis szerintük teljesen független a magyarországi vállalattól, annak mintegy ötszáz dolgozójától, a több ezer hazai vendéglátós és bolti partnerétől, beszállítóitól.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.