Kultúra

Visszatért a szegedi Pompeji-kiállítás

Visszatért a szegedi Pompeji-kiállítás

2017. január 9., hétfő
Visszatért a szegedi Pompeji-kiállítás
Gipszontveny03

A rövid téli szünet után ismét láthatóak az eredeti, Vezúv kitörését megélt tárgyak. A különleges tárlaton bemutatnak egy eredeti gipszöntvényt is – a 18-20 év közötti nő gyermeket várt a katasztrófa idején. A kiállítás március 5-ig látható a Móra Ferenc Múzeumban és a Fekete házban.

Ismét látható a szegedi Pompeji-kiállítás: pár napos téli szünet után visszatért a tárlat, mely 120 eredeti, Nápolyból kölcsönzött tárgyat mutat be. Ezek a tárgyak megélték a Vezúv i.sz. 79-es kitörését, s látták Pompeji pusztulását, több ezer ember halálát. Az érdeklődők megismerhetik a kultikussá vált gipsztestek történetét is, sőt: egy eredeti, Pompeji városából származó gipszöntvényt is láthatnak. A 18-20 év körül nő a kitöréskor vesztette életét, azonban halála még inkább tragikus, mert a katasztrófa idején gyermeket várt – talán azért is hunyt el hason fekve, hogy védje magzatát. A Pompejit kultikussá tevő gipszöntvények keletkezését azonban sokan nem ismerik. A legtöbben úgy gondolják, hogy emberi testekről van szó, valójában azonban bonyolultabb a történet: a Vezúv 79-es kitörésekor az emberek többsége egy körülbelül 400 Celsius fokos, mérgező gázokat tartalmazó vulkáni viharban fulladt meg. Majd a várost és a holttesteket óriási mennyiségű por, hamu és vulkáni kőzet temette be több méter magasan. A testek később lebomlottak, és ember alakú üregeket hagytak maguk után. Pompeji feltárása közben, a 19. században egy Giuseppe Fiorelli nevű régész találta ki a gipszöntés technikáját, mellyel megőrizhetővé váltak ezek az emberi üregek. A megtalált lyukakba gipszet fecskendeztek, majd megvárták, hogy az anyag megszilárduljon. Ezután körbebontották az öntvényeket, melyek megőrizték az elhunytak arcvonásait, ruháik, hajviseletük részleteit. A kultikus pompeji testek tehát valójában olyan gipszöntvények, melyek az elhunytak csontmaradványait tartalmazhatják. A Pompeji-kiállításon az eredeti gipszöntvény mellett számos kultikus tárgyat is bemutatnak: gyönyörű márványszobrokat, gladiátor sisakokat, különleges bútorokat, berendezési tárgyakat. A tárlat március 5-ig tart nyitva a Móra Ferenc Múzeumban és a Fekete házban. Mindkét helyszínen ajándék tárlatvezetéseket is tartanak szombatonként fél 4-kor és 17 órakor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.