Közélet

Vince-napi vesszővágás az ópusztaszeri emlékparkban

Vince-napi vesszővágás az ópusztaszeri emlékparkban

2017. január 13., péntek
Vince-napi vesszővágás az ópusztaszeri emlékparkban
vince-nap_opusztaszer

Január 22-én, vasárnap Vince-napi vesszővágás, új borrendi tagok avatása és az újbor kóstolása várja az év első programján az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark látogatóit.

A rendezvény kezdetén a megjelenő borrendek vezetésével zenés felvonulás indul a skanzen Szegedi tanyájához, ahol megtörténik a vesszővágás és a termésjóslás. Az Árpád-emlékmű előtt idén is új borrendi tagokat avat a Szent Vince Borrend. A jelölteket az avatás előtt különböző játékos próbatételeknek vetik alá, ahol számot kell adniuk alkalmasságukról, a bor és a szőlő alapos ismeretéről. A néphagyomány szerint

Szent Vince

vértanú napján (január 22.) tájegységenként különbözőképpen megjósolják a várható szőlőtermést. Ha megcsordul a Vince, tele lesz a pince, vagyis ha enyhe az idő és olvad ezen a napon, akkor jó bortermésre lehet számítani. A szeri monostor gazdasági épületei között tárták fel az Alföld egyik legnagyobb borospincéjét, ami azt bizonyítja, hogy már a középkorban jelentős szőlőtermesztés folyhatott a területen. Az Emlékparkban a "vincevessző" levágásával történik a jövendölés. Ennek során a szőlőtőről lemetszett vessző állapotából következtetnek a várható termésre.

Program

12:00:

Borrendek köszöntése: Kertész Péter, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark ügyvezető igazgatója és Gulyás Ferenc, a Szent Vince Borrend elnöke – Emlékpark főbejárata, Szegedi Kapu, kupola alatt

12:15:

Zenészek kíséretében lesétálnak a Szegedi tanyára a borrendek

12:40:

Vince-napi vesszővágás – Skanzen/Szegedi tanya

13:15:

Szent Vince Borrend új borrendi tagjainak avatása – Árpád-emlékmű

14:00:

Újbor kóstolása – Látogatóközpont/ Konferenciaterem

Egész nap:

„Történelmünk néma tanúi” c. kiállítás Recskó Béla festőművész alkotásaiból – Látogatóközpont/ Konferenciaterem „Az elfeledett körkép - 1848-49 emlékezete” – Látogatóközpont/ Aula és Hungarikum Tárház Magyarország történelme 3D-ben (filmvetítés) – Látogatóközpont Legyen Ön Árpád vezér! – Rotunda/ „Multimédiás játszótér” Készítse el saját birtokadományozó/köszöntő/házassági oklevelét! – Rotunda/ „Multimédiás játszótér” Keresse meg Gárdonyi Géza üzenetét! – Rotunda/ „Ilyet nem látott a Kárpát…” Álljon Ön is végvári katonának! – Rotunda/ „Vár állott, most kőhalom” A legkisebb a legnagyobb? – Rotunda/ „Kincsek a földből”

A szervezők a műsorváltozás jogát fenntartják!

Nyitva tartás:

A rendezvény napján az Emlékpark 10:00-16:00 között várja Látogatóit.

Belépőjegyek:

A rendezvény napjain a téli nyitva tartásnak megfelelő belépőjegy árak érvényesek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.