Egészség

Szegeden is átmeneti készlethiány van az agyhártyagyulladás elleni védőoltásból

Szegeden is átmeneti készlethiány van az agyhártyagyulladás elleni védőoltásból

2017. január 15., vasárnap
Szegeden is átmeneti készlethiány van az agyhártyagyulladás elleni védőoltásból
oltas

Kétéves kor alatt már ingyenes az agyhártyagyulladás C típusa elleni védőoltás, a nagyobb gyerekek szüleinek viszont továbbra is fizetniük kell az ajánlott vakcináért. A cseppfertőzéssel terjedő baktérium kis közösségekben terjed, de az elmúlt több mint tíz évben Csongrád megyében mindössze 8 megbetegedést regisztráltak.

Idén januártól ingyenessé tették az agyhártyagyulladás C típusa elleni védőoltást a kétévesnél kisebb gyerekek, vagyis a leginkább veszélyeztetett korosztály számára. Ez nem azt jelenti, hogy nagyobbak szülei nem igényelhetnék a védőoltást, nekik azonban továbbra is adagonként 7000 forintot kell fizetniük a vakcináért.

Bosnyákovits Tünde

megyei tiszti főorvostól megtudtuk, a meningococcus nevű baktérium felel a megbetegedésért, mely az agyhártyagyulladás mellett vérmérgezést is okozhat. Öt típusát különböztetik meg, leggyakrabban a B és a C típus okozza az agyhártya és az agyburkok, vagyis a központi idegrendszert körülvevő hártyák gyulladásos megbetegedését. Hozzátette, a 27 ezer forintos B típus elleni védőoltás 2014 óta érhető el Magyarországon, ezért alkalmazásáról nincs sok tapasztalat, annyi viszont bizonyos, hogy 70-80 százalékban nyújt védelmet. A kombinált védőoltás négy szerotípus ellen véd és 100 ezer forintba kerül. Az alapimmunizálás után 3-5 évente szükséges az újraoltás.

A halálesetek megrendítették a szülőket

Tavaly decemberben bejárta az országos sajtót annak a budapesti gimnazista fiúnak az esete, aki belehalt a fertőző agyhártyagyulladásba, az ő esete után pedig egy másik húszéves fiút is kórházba szállítottak. A karácsony napján, a mentőautóban hunyt el egy 22 hónapos Borsod megyei kisfiú, szintén agyhártyagyulladásban, néhány nappal később pedig egy budapesti bölcsődésről írtak, akit az agyhártyagyulladás tüneteivel szállítottak kórházba. Azóta kiderült, halálát nem a baktérium okozta. A meningococcus C típusa elleni védőoltást a kétévesnél fiatalabb gyerekek szülei mindössze a dobozdíjért, 300 forintért válthatják meg a patikákban - hívta fel a figyelmet

Román Rita

házi gyermekorvos. Hozzátette, a decemberi halálos esetek következében Szegeden is többen érdeklődtek az elérhető vakcinák iránt, hiszen az agyhártyagyulladás egy ritka, de gyors lefolyású betegség, akár 24 óra alatt belehalhat a fertőzött. "Nemcsak azért igénylik többen, mert az eddigi 2000 forint helyett immár ingyen kérhetik a jogosultak, ha járvány üti fel a fejét, s az erről szóló hírek megjelennek a médiában, az felkelti a szülők figyelmét. Akik a jogosultak korcsoportjába tartoznak, könnyebben rábeszélhetők az oltás beadatására."

Átmenetileg Szegeden sincs a Bexsero-ból

Országosan hiánycikk van jelenleg a B típus elleni védőoltásból, a Bexsero nevű vakcinából - tudtuk meg

Nagy Ildikótól

. A Kálvint téri Pingvin patika vezetője elmondta, pénteken rendelte le az újabb készletet, mert sokan keresik az oltóanyagot. Az elmúlt évtized adatai azt mutatják, Csongrád megyében nincs ok pánikra, 2005 óta ugyanis mindössze 8 megbetegedést regisztráltak; 2013 és 2016 között pedig egyet sem. "A kétévesnél fiatalabbak a leginkább veszélyeztetettek, illetve akik szoros közösségekben élnek, például kollégiumokban, vagy közösséget váltanak mondjuk az egyetemen. A baktérium cseppfertőzéssel terjed, de közvetlenebb kontaktus szükséges hozzá, mint az influenzavírus terjedéséhez. A lappangási idő 2-10 nap, a tünetek gyorsan jelentkeznek, s magas lázzal, tarkómerevséggel, akár eszméletvesztéssel járnak" - folytatta Bosnyákovits Tünde. Csecsemők esetében még ijesztőbbek a tünetek, a rémült tekintet, a láz miatti keserves sírás és a bőrvérzés mind árulkodó jelek. Ha valahol felüti fejét a betegség, az ÁNTSZ és a kormányhivatal szakemberei térítésmentesen antibiotikumot osztanak azok között, akik érintkezhettek a fertőző beteggel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.