Közélet

Súlykorlátozást vezettek be az országos főúthálózat több szakaszára

Súlykorlátozást vezettek be az országos főúthálózat több szakaszára

2017. január 5., csütörtök
Súlykorlátozást vezettek be az országos főúthálózat több szakaszára

Húsztonnás súlykorlátozást vezettek be január 1-től az országos főúthálózat több szakaszára - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

A korlátozás Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Csongrád, Fejér, Tolna, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, illetve Baranya és Vas megye egyes részeit érinti - tették hozzá. Az útszakaszokra a "20 tonna össztömeget meghaladó tehergépkocsival behajtani tilos" - "kivéve áruszállítás" jelzőtáblákat helyeztek ki. A közlemény szerint a szabályozás bevezetésére azért volt szükség, mert lakossági, országgyűlési képviselői és ombudsmani bejelentések érkeztek a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz (NFM) és a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-hez arról, hogy az új útdíj-rendszer bevezetése óta megnőtt a főúti szakaszokon a teherforgalom és ezáltal környezetterhelés. A beérkező panaszok ügyében a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-vel közösen vizsgálatot indított és megállapította, hogy a teherforgalmat a főutakról a gyorsforgalmi hálózatra úgy tudják a leghatékonyabban átterelni, ha az egyes főúti szakaszokon forgalomkorlátozást vezetnek be. A korlátozás bevezetését a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ javasolta az NFM-nek és azt a tárca elfogadta - ismertették. Az érintett településeken működő vállalkozások számára a tilalom hatálya alá eső, a tiltott szakaszokat nem áruszállításra használó teherjárművek közlekedéséhez a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatóságai éves behajtási engedélyt adnak majd ki. A behajtási engedély kiadásához az illetékes megyei igazgatóság címére kell az igényt elküldeni, amelyben fel kell tüntetni az igénylő személy azonosságát, a telephely címét, a jármű típusát és a tömegét. A korlátozásról további információ a

www.kozut.hu

honlapon olvasható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.