Közélet

Spanyol-magyar együttműködés az európai uniós pályázatokban

Spanyol-magyar együttműködés az európai uniós pályázatokban

2017. január 26., csütörtök
Spanyol-magyar együttműködés az európai uniós pályázatokban

A közép-, és kelet-európai régióban, hét országra kiterjedő képviseleti partnerszerződést írt alá a Magyar Fejlesztési Központ (MFK), és a spanyol Inspiralia nevű projektfejlesztő cég csütörtökön Madridban, amelynek célja az európai uniós pályázatokban való közös részvétel.

"Spanyolország számára Kelet-Európa, Közép-Európa szürke folt, ezt szeretnénk feloldani azzal, hogy azt a fajta tudást, képességet, amely a régióban, a Kárpát-medencében van, megpróbáljuk egyként képviselni és közvetíteni a sikeres spanyol projektfejlesztők felé" - fogalmazott

Kiss Antal

a központ ügyvezető igazgatója, miniszteri biztos az MTI-nek. Mint mondta, Spanyolország rendkívül eredményes az uniós pályázatok elnyerésében, amelyben nagy szerepe van az Inspiralia nevű vállalatnak is. A cég egy évvel ezelőtt kereste meg az MFK-t együttműködést ajánlva. Ennek eredménye, hogy az elmúlt fél évben 4 milliárd forint összértékben nyújtottak be közösen pályázatokat magyarok részvételével. Példaként említette az ELTE pszichológiai intézetének közreműködését egy, a kulturális sokszínűség felmérésére irányuló, több országra kiterjedő projektben, vagy a Magyar Tudományos Akadémia Wigner Fizikai Kutatóközpontjának bekapcsolódását a birminghami egyetem raman spektroszkópiás projektjébe. "Ez egy nagyon fontos és egymásra utalt kapcsolat lett, hisz a mi régiónk (...) egy nagyon komoly innovációs tőkével és képességekkel rendelkező régió. Az Inspiralia pedig a saját maga tudásával nyilván meg tud egy kicsit bennünket húzni, és aztán tudunk közösen haladni" - jegyezte meg. Mint mondta, a fejlesztési központ egy-egy munkatársa dolgozik már Szlovákiában, Ukrajnában, Romániában, Szerbiában, Horvátországban és Szlovéniában, akiknek feladata, hogy megfelelő partnereket keressenek a jó európai kezdeményezésekhez. Kiss Antal beszámolt arról is, hogy spanyolországi útja során együttműködési megállapodást ír alá a barcelonai Ataknea tanácsadó céggel, amely egy másik, eredményes spanyol projektfejlesztő. Továbbá találkozik Carmen Vela, a spanyol gazdasági minisztérium innovációs államtitkárával, akivel egyéb, a két ország közötti kooperációs lehetőségekről egyeztet. A spanyolok eredményességét mutatja, hogy az Európai Unió Horizont 2020 nevű, kis- és középvállalkozásokat segítő innovációs keretprogramjából, elindítása óta ők nyerték el a legtöbb támogatást, összesen 351 kkv számára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.