Sport

Rövidpályás gyorskorcsolya: teljesítette az elvárásokat Jászapáti Petra az Európa-bajnokságon

Rövidpályás gyorskorcsolya: teljesítette az elvárásokat Jászapáti Petra az Európa-bajnokságon

2017. január 20., péntek
Rövidpályás gyorskorcsolya: teljesítette az elvárásokat Jászapáti Petra az Európa-bajnokságon
jaszapatipetra_sanok

Egy arannyal és hat ezüstéremmel tért haza a torinói rövidpályás gyorskorcsolyázók Európa-bajnokságról a magyar csapat. Az ezüstöt szerző 3000 méteres női váltónak tagja volt az SZKE két versenyzője, Jászapáti Petra és Kónya Zsófia is.

Eredményes kontinenstornát tudhat maga mögött a magyar rövidpályás gyorskocsolya küldöttség, ugyanis az elmúlt hétvégén Torinóban rendezték meg az Európa-bajnokságot, ahol a magyar csapat egy arany mellett hat ezüstérmet zsebelt be. Az SZKE versenyzője

Jászapáti Petra

1000 méteren a B-döntőt megnyerve hatodik helyen zárt, majd a női 3000 méteres váltóval

Kónya Zsófia

,

Keszler Anna

és

Bácskai Sára

oldalán ezüst érmet szerzett. „Az Európa-bajnokság előtt előzetesen azt mondtam, hogy szeretném ha legalább egy távon döntőbe tudna jutni Petra, illetve egy éremszerzésben is reménykedtünk” - mondta Szabó Krisztián, az SZKE edzője. „1000 méteren sikerült döntőbe kerülnie, ami számomra meglepetés volt, hiszen az 500 méter az erősebb távja, de most éppen az 1000 sikerült jobban, amitől persze egyáltalán nem vagyok boldogtalan. A mezőny erejét mutatja, hogy van 10-12 olyan versenyző, akik közül bárki bekerülhet egy döntőbe és ez most is beigazolódott, hiszen voltak olyan finálék, ahova teljesen más korisok jutottak be mint amire előzetesen számítottunk. Összességében tehát nem volt egyszerű Petra helyzete, de az előzetes elvárást tudta teljesíteni.” Sajnos a 3000 méteres egyéni szuperdöntőről épphogy lecsúszott a szegedi versenyző, hiszen ott az egyéni összetett legjobb nyolc korisa indulhat el, s bár sokáig úgy tűnt, hogy ezen a távon is versenyezhet, végül úgy alakult a váratlan pontszerzéseknek köszönhetően, hogy összetettben a kilencedik helyen zárta a viadalt. „Az elért eredmények és helyezések azt gondolom hogy biztatóak a jövőre nézve, teljesen elégedett vagyok vele. Azon kell dolgoznunk, hogy Petra előre tudjon lépni, viszont ő még mindig egy nagyon fiatal versenyző, így rengeteg ideje van” - teszi hozzá Szabó Krisztián. „Sok taktikai gyakorlásra van szüksége, mert voltak olyan futamok, amelyeket utólag visszanézve lehetett volna máshogy is teljesíteni, illetve rutint kell még szereznie a profi mezőnyben. Az is nagyon fontos, hogy el kell hinnie magáról hogy jó versenyző és hogy a többiek sem észveszejtően gyorsak, legalábbis nem gyorsabbak nála. A legtöbb futamban éppen az dönt aktuálisan, hogy ki hova helyezkedik, ki mikor kezdi el a gyorsítást, hogyan kezdi az előzést, tehát az apró, minimális dolgok a befolyásoló tényezők, ezek pedig igazából fejben dőlnek el. Az erőnléti felkészülésével semmi gond nincsen, a mentális dolgokban kell előre lépni, ezt kell kicsit formálni, alakítani a továbbiakban” - értékelte a mester Jászapáti Petra Európa-bajnoki szereplését. A magyar csapat egyetlen aranyérmét

Liu Shaolin Sándor

szerezte a férfiak 1000 méteres döntőjében, ahol öccse,

Liu Shaoang

futott be második helyen. Liu Shaolin Sándor a 3000 méteres szuperdöntőben is szerzett egy ezüstöt és összetettben is a második helyen zárta a kontinensviadalt. A nőknél a váltó ezüst mellet egyéniben 1000 méteren Keszler Anna állhatott fel a dobogó második fokára, így nagyon eredményes Európa-bajnokságot tudhat maga mögött a csapat. „A lány váltó nagyon jól szerepelt, az ezüstérem óriási eredmény tőlük. Azt vártam az Eb előtt, hogy döntőbe jutnak, de az, hogy az utolsó méterekig harcban lesznek a végső győzelemért, ami ráadásul csak nagyon picin múlott, az számomra is meglepetés volt” mondta a szegedi tréner. „Ez egy nagyon szép eredmény a magyar rövidpályás gyorskorcsolya számára. Voltak olyan helyzetek amelyekből többet is ki lehetett volna hozni, de olyan érmeket is szereztünk, amelyek a meglepetés-kategóriába sorolhatóak, tehát összességében azt gondolom, hogy ez egy teljesen reális eredmény.”

Szocsi2014 - Rövidpályás gyorskorcsolya

A héten hozták nyilvánosságra, hogy Budapest adhat otthont szeptember 29-e és október 1-e között a 2018-as, pjongcsangi téli olimpia első kvalifikációs rövidpályás gyorskorcsolya világkupa-versenyének, amelynek helyszíne vagy a Tüskecsarnok vagy a Papp László Sportaréna lesz.

Orendi Mihály

, a magyar szövetség ügyvezető igazgatója szerint a döntésnél sokat nyomott a latba a magyarok elmúlt időszakban elért eredménysora. „Ez egy óriási elismerés az országnak és a rövidpályás gyorskorcsolyának, hogy egy olimpiai kvalifikációs világkupa-verseny rendezési jogát Magyarországnak ítélik” teszi hozzá Szabó Krisztián. „Korábban is rendezhettünk világkupa-versenyt Magyarországon, de csak 6-7 évente egyszer kaptunk ilyen lehetőséget, míg például Hollandiában és más európai országokban rendszeresen rendeznek ilyen versenyeket. Ez mindenképpen nagy motiváció a magyar versenyzők számára, nyilván sokkal jobb lesz nekik azon a hazai jégen versenyezni, ahol edzeni is szoktak. Emlékszem a 2013-as debreceni világbajnokságra, ahol több ezer ember szurkolt, óriási hangulatot teremtettek, ez pedig óriási plusz löketet ad minden versenyzőnek.” A magyar rövidpályás gyorskorcsolyázók a 2006-os, torinói játékok óta minden olimpián értek el pontszerző helyezést, az elmúlt másfél év eredményei alapján pedig a Koreai Köztársaságba éremeséllyel utazhatnak majd. „A sportág elég fiatal nálunk, 1986-ban kezdték el egyáltalán Magyarországon és az első tizenöt év az ismerkedéssel és a tanulással telt. Aztán a korábbi versenyzőkből edzők lettek, akik továbbfejlesztették magukat, ez a munka pedig fokozatosan beérett. Egy olyan team alakult ki az olimpiai csapat körül - gondolok itt a masszőrre, az orvosi háttérre, a technikusokra, a videóelemzőre és minden egyes olyan szakemberre, aki hozzá tud tenni valamit a munkához - hogy gyakorlatilag egy 8-10 fős stáb dolgozik a keret mellett, akik központilag edzenek Budapesten és teljes mértékben a sportolásra tudnak koncentrálni. Persze nem elhanyagolható a tehetséges versenyző-alapanyag sem, a kettő együtt eredményezi a sportág hazai fejlődését” - értékeli a szegedi tréner. Az idei év utolsó nagy megmérettetését majd márciusban rendezik a rövidpályás gyorskorcsolyázóknak, Jászapáti Petra és Kónya Zsófia Rotterdamban mérhetik össze tudásukat a világ elitjével, addig azonban még Petra vasárnap elutazik a junior világbajnokságra és vár a lányokra még egy drezdai világkupa-verseny is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.