Közélet

Pozitív mintát közvetít a szegedi CsaládEgyetem + FOTÓK

Pozitív mintát közvetít a szegedi CsaládEgyetem + FOTÓK

2017. január 1., vasárnap
Pozitív mintát közvetít a szegedi CsaládEgyetem + FOTÓK
csaladkozpont03

Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a Szeged-Csanádi Egyházmegye Pasztorális Helynökség CsaládKözPontja által életre hívott CsaládEgyetem programjai. A kezdeményezés célja a prevenció, az értékközvetítés, a házasságok, családok egészséges működtetésének támogatása. Immár a harmadik tanévet tapossák.

A már lassan egy évtized óta nagy sikerrel megszervezett Házasság Hete programsorozat adta az ötletet a Szeged-Csanádi Egyházmegye Pasztorális Helynökség CsaládKözPontja munkatársainak, hogy a párkapcsolatok, családok egészségesebb működését elősegítő előadásokat, fórumbeszélgetéseket, gyakorlatokat év közben is felkínálják a nagyközönségnek. Ez az elhatározás hívta életre 2014-ben a CsaládEgyetemet, mely 2016 őszén a harmadik tanévébe lépett. Fiatalokat és időseket, házasságban és párkapcsolatban élőket, illetve egyedülállókat egyaránt hívnak és várnak a rendezvényekre, melyek úgymond alacsony küszöbűek, tehát nem csak és kizárólag a hívőket, a templomba járó embereket kívánják ezekkel megszólítani, céljuk, hogy minél több ember, pár, család életébe csempésszenek harmóniát, kiegyensúlyozottságot, örömöt. „Olyan 'játékegyetem' ez, mely az életről szól. Semmiféle akkreditációval nem rendelkezik, de életközeli élményt, tapasztalatot, tudást közvetít a résztvevők számára. A hagyományos felsőoktatási intézményekhez hasonlóan szeptembertől május-júniusig tartanak a különféle kurzusok, két szemeszterre bontva, és nálunk is krediteket lehet gyűjteni a kurzusok elvégzéséért, a különböző feladatok megoldásáért. Arra törekszünk, hogy olyan ismereteket, módszereket közvetítsünk 'hallgatóinknak', melyek hozzásegítik őket az egymás közötti kommunikáció fejlesztéséhez, a párkapcsolat, a család egészségesebb működtetéséhez, melyek által megtanulják jobban szeretni egymást vagy jobban kifejezni egymás iránti szeretetüket” – vázolta

Bucskóné Lehota Ágota,

a CsaládKözPont irodavezetője.

csaladkozpont14

A CsaládEgyetem programjainak immár jól kiforrott törzsközönsége van, de – mint Bucskóné Lehota Ágota örömmel újságolta – időről időre új arcok, újonnan csatlakozni szándékozó párok is feltűnnek. A kezdeményezés sikerét mutatja, hogy a 2015/16-os tanév rendezvényeire több mint 1200-an látogattak el, az eddigiek során rögzített, és az interneten is megosztott 13 előadás megtekintésszáma pedig meghaladta a 15 ezret. A CsaládEgyetem nem ismer határokat, hiszen az előadásokat az interneten keresztül nemcsak az egyházmegye területén élők figyelik, de az ország számos pontjáról, sőt még külföldről is követik. Németországban több magyar család jár rendszeresen össze, hogy közösen nézzék meg a felvételeket, majd beszélgessenek az elhangzottakról – büszkélkedett az irodavezető. A CsaládEgyetem kurzusai közül a legnagyobb létszámmal a havi rendszerességgel a Katolikus Házban megtartott előadások büszkélkedhetnek, ezeken rendre 40, 80, sőt, akár 100-120 érdeklődő is kíváncsi. Az eddigiek során olyan közérdekű témákat boncolgattak a meghívott kiváló szakemberek, mint a házasság szakaszai, a házaséletstílus vagy például a nevelés, az értékek mentén történő nevelés, az érzelmi intelligencia jelentősége vagy az apaszerep. Az előadásokat követően a résztvevők kis pogácsa és ásványvíz mellett cserélhetik ki gondolataikat, tapasztalataikat, illetve kérdezhetnek már kötetlen formában az előadótól. A Karolina-iskola közösségi szolgálatos diákjainak közreműködésével gyerekfelügyeletet is biztosítanak a helyszínen annak, aki igényli. Az előadásokról videofelvétel készül, mely a későbbiek során a CsaládEgyetem honlapján érhető el. A kiscsoportos jelleggel (maximum 15 fővel) működő szemináriumok tulajdonképpen a készségfejlesztő körök. Ezekből a gyakorlati foglalkozásokból általában kettő-kettő alkalmat tartanak szemeszterenként. „A szemináriumok nagyon népszerűek, és úgy érezzük, rendkívül hasznosak is. Ezek közé a programjaink közé tartozik például a 'Beszélj úgy, hogy érdekelje' címet viselő szülői kommunikációs tréning. A NőiesTE lehetőséget nyújt rá, hogy a női témákat a hölgyek, asszonyok egymás között megbeszélhessék meghitt körülmények között, női stílusban, kreativitással, zenével, közös alkotással, míg a Férfiműhelyben a férfiaknak, az édesapáknak alkothatnak együtt, cserélhetnek tapasztalatokat az őket érintő dolgokról, kihívásokról. A Ciklus-show annyiban más, hogy nem felnőtteknek, hanem 10-12 éves kislányoknak szól. Egy németországi módszer szerint építjük fel a kurzust, melynek trénerei a CsaládKözPont munkatársnői. A 'Csak arra vigyázok, amit értékesnek tartok' mottó jegyében szemléletes formában mutatják be a kislányoknak azt a hihetetlenül nagy értéket és csodát, ami a szervezetükben elindul és lezajlik. Fontos attitűdöt igyekszünk számukra közvetíteni, mely élmény reményeink szerint meghatározza majd, hogyan viszonyulnak a későbbiek során testükhöz, szervezetükhöz, párkapcsolatukhoz” – sorolta Bucskóné Lehota Ágota.

csaladkozpont16

Az előadásokat és a szemináriumokat speciálkollégiumok is kiegészítik, melyek egyedi célcsoportot céloznak szemeszterről szemeszterre: özvegyeket, illetve sérült gyermekeket nevelő szülőket vártak például az ilyen alkalmakra. Ebben a félévben pedig egy különlegesen aktuális téma került terítékre az interaktív speciálkollégiumon: a gyermekek biztonságos internetezésének segítéséhez kaptak hasznos tanácsokat és tippeket a szülők egy a kérdésben jártas klinikai szakpszichológustól. Napról napra érkeznek a hírek azzal kapcsolatban, hogy a számtalan előny és pozitívum mellett milyen árnyoldalai vannak az internetes világnak, milyen veszélyeket rejteget a fiatalok, a gyermekek számára, a webes környezetben csak „bevándorlónak” számító szülőknek eközben kevés a kapaszkodójuk ahhoz, hogy megértsék, egyáltalán mi és miért történik csemetéjükkel. A CsaládEgyetem ahhoz is segítséget, eszközöket nyújtott, hogy a párok hatékonyabban meg tudják óvni a gyermeküket. A különleges universitasnak fontos és közkedvelt „kurzusai” a párkapcsolat-építő, illetve -továbbfejlesztő játékok. „Ennek az ötlete onnan jött, hogy a Házasság Hete felvezetőjeként még 2013-ban Szerelmes kalandtúrát szerveztünk házaspároknak '...hogy jól érezzük egymást' mottóval: játékos feladatokat építettünk a mindennapokba – kávéházi randevú, szerelmeslevél írása, közös főzés stb. –, melyek a párkapcsolat intimitásának elmélyítését célozták. Abból indultunk és indulunk ki, hogy a párok általában rendkívül elfoglaltak, a munkahelyi leterheltség, a gyermeknevelés, a stressz, a rohanás éppen az intimitást, az apró gesztusokat öli ki az életünkből, ezeket kell tehát visszacsempészni. Olyan sok pozitív visszajelzés érkezett, akkora sikert aratott ez az akció, hogy később a CsaládEgyetembe is beépítettük, és most a 2016/17-es tanév első szemeszterében a Szerelmes triatlon már az ötödik különböző változata a programnak. Ennek keretében közös futásra vagy akár sétára, úszásra, csúszdázásra vagy szaunázásra és kerékpározásra kellett menniük a pároknak, és persze erről fotót is kellett készíteniük, küldeniük. A széles közösség számára fontos tartalom, üzenet és az ebben rejlő játékosság időről időre számos együttműködő partnert vonz. Rendkívül büszkék vagyunk rá, hogy az országban és a határon túl is sok településen átvették kezdeményezésünket. Mindenütt nagy érdeklődés övezi a játékos páros terepgyakorlatokat, melyek egyértelműen segítenek fellendíteni a párkapcsolatokat” – mondta a CsaládKözPont irodavezetője.

csaladkozpont07

Mint bármelyik más egyetemen, a szegedi CsaládEgyetemen is minden szemeszterben házi dolgozattal kell készülniük a résztvevőknek. Legyen szó személyes jellegű írásokról vagy fotókról, ezeket a műveket is közzéteszik a CsaládEgyetem honlapján, illetve Facebook-oldalán, hogy a széles közösség épülhessen belőlük. Az Egyházmegyei szerelmes földrajz vagy Titkos kincseink útikönyve egy-egy kedves családi emlékhez kapcsolódva azt segítik, hogy megismerhessük a környezetünkben lévő kirándulóhelyeket. Az Apa-kép és Gyerekszem feladat keretében pedig az édesapáknak olyan fotókat kellett beküldeniük, melyek a gyermekükkel közös meghitt pillanatot örökítettek meg, a kicsiknek pedig „Apa szeret engem” címmel kellett fogalmazást készíteniük. Ezekből a dolgozatokból – mutatott rá Bucskóné Lehota Ágota – bármely édesapa sokat meríthet, megerősítést nyerhet. A játékosságot erősítik a nyeremények is az együttműködő partnereknek köszönhetően. „Fontos szempontunk, hogy valamilyen élményhez juttassuk a családokat, a párokat” – emelte ki az irodavezető. Az Apa-kép és Gyerekszem pályázaton például tortát lehetett nyerni, de mórahalmi fürdőbelépő is jutott már az „egyetemistáknak”, és egy alsópáhoki családbarát szálloda is minden tanévben ajánl fel családi utalványt, melyet azok között sorsolnak ki, akik a minimálisan előírt kreditet teljesítik. Az egyre divatosabb e-learning lehetőségeivel élve egyébként ezt akár otthonról is megteheti, aki nem tud személyesen elmenni az előadásokra, miután megtekintette a videót az interneten, ellenőrző kérdésekre kell csupán válaszolnia. „CsaládEgyetemünk egyik legalapvetőbb célkitűzése a prevenció: olyan készségeket, ismereteket igyekszünk közvetíteni, melyek segítik a párkapcsolatok és a családok egészségesebb működését. Sokszor apró dolgokról van szó, melyek azonban rengeteget jelentenek. A házasság szakaszairól szóló előadásunkból például kiderült, a szakaszváltásoknál törvényszerűek a krízisek, ezeken szinte minden házaspárnak át kell jutnia ahhoz, hogy elmélyítsék és megerősítsék kapcsolatukat. Ha tisztában vagyunk ezzel, fel lehet készülni az ilyen helyzetekre, és ennek megfelelően tudunk eszközöket keresni a megoldáshoz. De legalább ilyen tanulságos, hogy a kiegyensúlyozott párkapcsolatban minimum ötször annyi pozitív üzenetet kell közvetíteni a másik felé, mint negatívot. Azok, akik képesek ezt elsajátítani és megvalósítani, hatalmas előrelépést érhetnek el kapcsolatukban. Arról is volt már szó a rendezvénysorozatunk keretében, milyen fontos szerepe van a testi érintésnek az intimitás megteremtésében. Sajnos jellemző, hogy szegények vagyunk e tekintetben, húzódozunk ettől, kevés testi érintést nyújtunk, leszűkítjük a kézfogásra, egy-egy puszira, a párkapcsolatokban a szexuális együttlétre, pedig az ölelések sokat jelenthetnek a házasságban, de akár a szülő-gyerek kapcsolatban is, e téren tehát bőven van hová fejlődnünk. Célunk, hogy felmutassuk a házasság, a család valódi értékeit, melyek meghatározhatják a fiatalok attitűdjét. A médiából sokszor csak a negatívumok érik őket ezzel kapcsolatban, a CsaládEgyetemmel viszont bebizonyítjuk, hogy házasságban, családban élni a kihívások és nehézségek mellett nagy öröm és boldogság. Mint minden, ami jó, ez is sok esetben küzdelemmel jár, de nagyon-nagyon megéri küzdeni egymásért” – adott összegzést Bucskóné Lehota Ágota.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.