Közélet

Palkovics: komoly kutatás-fejlesztési infrastruktúra épül Szegeden és Zalaegerszegen

Palkovics: komoly kutatás-fejlesztési infrastruktúra épül Szegeden és Zalaegerszegen

2017. január 6., péntek
Palkovics: komoly kutatás-fejlesztési infrastruktúra épül Szegeden és Zalaegerszegen
Palkovics László

Az országban két jelentős kutatás-fejlesztési célú infrastruktúrafejlesztés kezdődött el: Szegeden, az ELI Science Parkban lézerkutató-központ épül, Zalaegerszegen pedig a világon egyedülálló járműipari tesztpálya valósul meg - hangsúlyozta Palkovics László oktatási államtitkár, kormánybiztos pénteken Zalaegerszegen.

Palkovics Lászlót

decemberben nevezték ki a vezető nélküli, valamint az elektromos hajtású járművek fejlesztésében és gyártásában való magyar részvétel koordinálásáért, továbbá az ELI Science Park projekt oktatási, kutatási és gazdaságfejlesztési koncepciójának kialakításáért felelős kormánybiztosnak. Az államtitkár pénteki sajtótájékoztatóján kiemelte: a két fejlesztés olyan szakmai, tudományos vállalati környezetet hoz létre, amelynek sokszorozó hatása lesz. Hozzátette: feladata ezért nemcsak az, hogy a tesztpályával, valamint a lézerközponttal foglalkozzon, hanem azt is vizsgálja, hogyan hasznosul a magyaroknak a két - világszinten is kiemelkedő - kutatásfejlesztési központ. Palkovics László kitért arra is, hogy a Zalaegerszegen épülő járműipari tesztpályán sajátos környezetet alakítanak ki. A létesítmény alkalmas lesz arra, hogy - a gépkocsik hagyományos vizsgálata, tesztelése mellett - kontrolált körülmények között tudják vizsgálni a vezető nélkül működő járműveket. A projekt keretében a zalaegerszegi utakat, valamint a Budapest és a zalai megyeszékhely közötti autóutat (az M7-est érintő, és az autópályát Zalaegerszeggel összekötő szakaszt) is úgy alakítanák át, hogy alkalmas legyen a vezető nélküli autók tesztelésére - tette hozzá a kormánybiztos. Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP) Zalaegerszeg polgármestere emlékeztetett rá: a tesztpálya építését május 19-én jelentették be. Ezt követően az önkormányzat - a közgyűlés egyhangú szavazatával - azonnal megkezdte az előkészítő munkákat. A 40 milliárd forintos beruházáshoz szükséges 250 hektárnyi terület az Északi Ipari Parkban található. A munkák finanszírozására a Településfejlesztési Operatív Program keretéből 3 milliárd forintot fordítanak. A polgármester beszélt arról is, hogy a tesztpályaépítés kedvező hatása - az egyetemi oktatásban, a szakiskolai képzésben, a kutatásfejlesztésben, az innovációban - Zalaegerszeg életének szinte minden területén érvényesül.

Vigh László

(Fidesz) országgyűlési képviselő, miniszteri biztos kiemelte: a zalai megyeszékhely számára nagy lehetőséget jelent az épülő tesztpálya. A tervek szerint év végére elkészül a beruházás első üteme, 2020-ra pedig befejeződik a tesztpálya építése.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.