Közélet

Negyven elítélt aratja a nádat a nagyfai Holt-Tiszán + FOTÓK

Negyven elítélt aratja a nádat a nagyfai Holt-Tiszán + FOTÓK

2017. január 11., szerda
Negyven elítélt aratja a nádat a nagyfai Holt-Tiszán + FOTÓK
nadvago_eliteltek04_gs

Megkezdődött a nád aratása a nagyfai Holt-Tiszán. Évek óta nem volt ilyen vastag jégtakaró a vízen - mondta Szöllősi Zsolt bv. ezredes, a Nagyfa-Alföld Kft. ügyvezető igazgatóhelyettese – ezért január 9-től negyven fogvatartott aratja a nádat a 15 cm-esre hízott jégen.

"A Szegedi fegyház és Börtön III. objektumában, Nagyfán egy szakmai munkacsoport jelölte ki a dolgozókat. Azokat a munkaképes és egészségügyileg alkalmas elítélteket választották ki a feladatra, akiknek külső munkáltatásuk alacsony biztonsági kockázatú" - mondta el

Borsi János

bv. ezredes, igazgató. Az átlagosan mínusz 7 fokos hidegben dolgozó nádaratók naponta 5 órát dolgoznak, három óra munka után melegedő szünetet tartanak, védőitalnak forró teát kapnak. "Kézi erővel történik nádvágás, az elítéltek egy része levágja a nádat, a másik része kazlakba rakja" - tette hozzá. Két munkacsoportban folyik a tevékenység, egyrészt a holtág partján lévő kisebb fák irtását végzik el, amikhez, ha nincs befagyva a holtág, akkor nem tudnak hozzáférni. Az elítéltek láncfűrésszel vágják ki a kisebb átmérőjű fákat, melyeket összeszednek. A másik munkaterületen a nád hagyományos vágását végzik, ez kemény fizikai munkát igényel, a levágott nádat villákkal egy helyre hordják további felhasználás céljából. Negyven főt osztottak be, akik a nyári időszakban paprikakapálást, illetve kukoricacímerezét végeznek. "Öt év után fagyott be kellőképpen a nagyfai holtág annyira, hogy biztonságosan rá lehet menni a jégre, igen hideg van, de ehhez a munkához tökéletes" - nyilatkozott Borsi János. A büntetés-végrehajtás egyik legfontosabb feladata a biztonságos fogvatartás mellett az elítéltek reintegrációjának, vagyis társadalmi beilleszkedésüknek elősegítése. Ennek – az alapvégzettség megszerzésének biztosítása mellett – nélkülözhetetlen eleme a munkakultúra elsajátítása is. A börtönökben minden munkaképes fogvatartottnak kötelező munkába állni, az elítéltek a büntetés-végrehajtási intézetek fenntartása mellett a büntetés-végrehajtás 100 százalékig állami tulajdonú gazdasági társaságainál végeznek munkát. A kötelező munkavégzés hozzásegíti a fogvatartottakat a munkakultúra elsajátításához, az értékteremtés lehetőségéhez, valamint saját tartási költségeinek finanszírozásához. A fogvatartottak foglalkoztatása a magyar büntetés-végrehajtás kiemelt feladatai között szerepel. A foglalkoztatási ráta közel 90%-os. Ez a szám magában foglalja a munkáltatást, az oktatást és a szakképzéseket is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.