Írjon nekünk

Közélet

Még Gyurcsányt is kétszer annyian javasolták miniszterelnöknek, mint Botkát

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

kozgyules_varosi22_gs

A TV2 hétfő reggeli műsorában beszélgettek a baloldali összefogásról. Már a műsor elején előkerült Botka László neve. Stumpf András újságíró a baloldal paródiaműsorában egy szórakoztató résznek látja Botka bejelentkezését a miniszterelnök-jelöltségért folyó versenybe. A Mokka megkérdezte nézőit arról is, hogy ki lehetne a baloldal miniszterelnök-jelöltje. A három lehetséges alternatíva közül a szegedi polgármestert gondolták a legkevésbé jó választásnak a szavazók.

Emlékezetes, hogy a tavaly karácsony előtt a 168 Órában megjelent interjúban „jelentkezett be” Botka László az MSZP miniszterelnök-jelöltjének. Akkori elárulta, három feltétel teljesítése esetén vállalná el ezt: közös ellenzéki lista állítása esetén, valamint az esetben, ha a szavazatszerzési képesség lesz a döntő tényező az egyéni jelöltek kiválasztásánál a párthovatartozás helyett, illetve ha megállapodás születik az új baloldali politikáról. Az új évet egy ultimátummal indította, amit újból a médián keresztül jelentett be: vagy őt, vagy egy másik támogatható jelöltet találjon rövid időn belül az MSZP, mert különben kiszáll a kampányból. A szegedi polgármester lépése nemcsak a baloldali politikusok, hanem a média érdeklődését is kiváltotta.

Az MSZP először támogatóan nyilatkozott Botka lépéséről, majd egyes politikusok név nélkül kritizálták ezt, míg Szanyi Tibor EP-képviselő ki is mondta a Kossuth rádió műsorában, hogy „Botka László jelöltségéért nem nagyon vagyok oda”. Az Index.hu hétfőn arról számolt be, az MSZP egyik vezetője a háttérben például azért szidta Botkát, mert szerinte nem kellett volna kényszerhelyzetbe hoznia mindenkit egy ilyen ultimátummal. Egy másik vezető azt kritizálta, hogy Botka a nyilatkozatában kizárta az előválasztást, holott az MSZP-elnökség elkötelezte magát emellett, ráadásul Botka is nagy élharcosa volt korábban az intézménynek.

A TV2 Mokka című reggeli műsorában is foglalkoztak a baloldali összefogás esélyeivel, Stumpf András, a Mandiner főmunkatársa és Szirmay Dávid, a Blikk főszerkesztő-helyettese Demcsák Zsuzsa vendégei voltak. A mandineres újságíró a paródia műfajába sorolta a baloldal ténykedését, amelyben egy szórakoztató epizód Botka László bejelentkezése a miniszterelnöki székbe. Nem értett egyet a műsorvezetővel, aki szerint „végre egy normális embert jelentene a baloldalnak” a szegedi városvezető.

Stumpf válaszában felelevenítette Botka bő fél évben tett lépéseit. Előbb elbukta a választmányi elnöki széket, majd sértődötten nyilatkozott az Index.hu-nak: nem lesz miniszterelnök-jelölt, hiszen hogyan adhatná el a párt, hogy nekünk nem kellett, akkor válasszák meg önök. Ezt követően decemberben mégis elvállalja olyan feltételekkel, ami ellentmond az MSZP-DK megegyezésnek. Szirmay úgy gondolja, az is kérdéses, hogy szegedi népszerűsége ellenére egyáltalán alkalmas-e miniszterelnöknek Botka. A Blikk politikai újságírója veszélyesnek tartja Botka jelölését, mert akár az is előfordulhat, hogy a Demokratikus Koalíció – vagy más párt – ellenjelöltet indít, azaz többet veszítenek, mint nyernek.

Szirmay aggodalmai akár jogosok is lehetnek, ha körülnézünk a szétszakadt frakciójú szegedi DK környékén. Habár Binszki József, a DK szegedi vezetője, s megmaradt önkormányzati képviselője évek óta tudatosan távol tartja magát Botka országos politikát érintő lépéseinek kommentálásától, a párt országos vezetői és helyi tagjai nem így állnak a kérdéshez.

A DK alelnöke, Varju László óvatosan nyilatkozott Botka támogatásáról az ATV-ben, a párt központi Facebook-oldala pedig már azzal a szöveggel tette ki az interjút, hogy „Varju László: Botka László nem az MSZP jelöltje és nem is kereste meg a DK-t. Tavaly a saját pártjában is elvesztette a pozícióját..”. Koromné Fenyvesi Rozi pedig az Index Botka ultimátumáról szóló cikket az alábbi szöveggel osztotta meg nyilvános bejegyzésében: „Ez jó: “bármi megtörténhet, és annak az ellenkezője is..” 🙂 Tavaszig döntsék el, akarják-e miniszterelnök-jelöltnek, vagy találjanak végre vezetőt. Különben kiszáll. De honnan is? Tehát lenni vagy nem lenni. továbbra is!”. Az egyszerű szimpatizánsok közül is többen vitatják azt, hogy helyesen cselekszik Botka.

Egy pillanatra érdemes visszakanyarodni a TV2 műsorához, amelyben a nézőket is megkérdezték arról, hogy ki lenne a legmegfelelőbb miniszterelnök-jelölt a baloldali összefogás számára. Az eredmény ugyan reprezentatívnak nem tekinthető, de elgondolkodtató. A véleményüket elküldők 13 százaléka Botka Lászlót, 27 százaléka Gyurcsány Ferencet látná szívesen kormányfőjelöltként, a maradék 60 százalék viszont inkább új embert keresne…

Hirdetés

Kommentek

Közélet

Pénteken zárul az „Aludj jól!” – 1Párna=1Álom jótékonysági akció

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Óvodás gyermekek hétköznapjait tennék komfortosabbá a kezdeményezés által.

Tovább olvasom

Hírzóna

Fővárosi csapat tarolt a szegedi egyetem versenyén

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

A verseny fődíja egy Cambridge-i utazás volt.

Tovább olvasom

Hírzóna

Képzavar és buli a heti kínálatban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

De más témák is szerepelnek a tarsolyunkban.

Tovább olvasom

Aktuál