Írjon nekünk

Kultúra

Koraszülött fiú javára jótékonykodnak a ’80-as évek reneszánszát élő zenészek

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/szekerestamas.jpg

Megjelent:

Hungarian_Synthwave_Allstars_cover

A második hazai synthwave válogatásalbum bevételeivel Varga-Kürtösi Táltoson szeretnének segíteni a stílus képviselői, köztük egy szegedi gitáros.

Ismét jótékony céllal jelent meg a Hungarian Synthwave Allstars válogatásalbum, a retro zenei világot modern elemekkel fűszerező új keletű stílus hazai termését bemutató második synthwave korong azonban túllép a művészet öncélúságán: egy halmozottan sérült kisfiú kapja a lemez eladásaiból befolyó bevételt.

A synthwave előadók a ’80-as évek hangzását teljesen reprodukálva, vagy részleteiben újragondolva ötvözik napjaink zenei hangzásával, a műfaj megszületését a Drive című 2011-es film sikeréhez kötik, amit számos egyéb médium, videojáték, zenei album és film követett, elég a Kung Fruy-ra, a Far Cry 3-ra vagy a Stranger Things-re gondolni. Azóta pedig töretlennek látszik a 80-as évek reneszánsza, főként a skandináv országokban, Franciaországban, Görögországban és Magyarországon. A hazai synthwave szcéna olyan nagyszerű előadókat termelt ki magából, mint Lazerpunk!, a Retröxx, Terminal Danger vagy a Third Key Broken, a paletta pedig egyre csak bővül.

A magyar synthwave válogatásalbum gondolata 2015 elején merült fel, öt hazai producer, Lazerpunk!, 80 Strange Robots, Gridscape, Quixotic és The Neon Droid fejéből pattant ki az ötlet, hogy közösen, több csatornán, több lehetőséget kihasználva terjesszék ezt a zenét. „Ahogyan készültünk az első albumra, egyre több magyar retro producer bújt elő a semmiből és egyszer csak azt láttuk, hogy már 12 magyar csapatot tudtunk bemutatni az első albummal” – mesélt a kezdetekről Gábor Zoltán, a Hungarian Synthwave Allstars szervezője és The Neon Droid néven egyik előadója.

Egy jó ügy érdekében

A 2015 szeptemberében megjelent első magyar synthwave válogatáslemez kibővült egy jótékonysági akcióval. „Lazerpunk dobta fel az ötletet, amikor már készülődtünk az albummegjelentetésére, hogy mi lenne, ha az anyagiakat teljesen kizárnánk ebből a projektből és kivételesen nem magunkra koncentrálnánk, hanem megpróbálnánk tényleg segíteni valakin” – tudtuk meg Gábor Zoltántól. A gyűjtés kedvezményezett egy rákbeteg kislány lett, aki számára majdnem hétszáz eurót adtak össze a zenekedvelők, amit a szervezők minden várakozását felülmúlta. A 2015-ös album nagy sikert ért el a szcénán belül és kívül egyaránt, nemzetközileg is sokan tettek említést a válogatásról. „A Stenk index-közeli zenei blogja nekünk adományozta a 2015 legjobb arcainak járó kitűntetést, sok-sok adományt kaptunk a cikk után, nagyon örültünk, hogy ennyi embert és ennyi pénztárcát tudtunk megmozgatni egy jó ügy érdekében” – fogalmazott a producer, valamint kiemelte, hogy a második korong egy hónap alatt túlszárnyalta az első album bevételeit.

A Hungarian Synthwave Allstars Volume 2 bevételeit Varga-Kürtösi Táltosnak, egy 5 éves budapesti kisfiúnak ajánlják fel a zenészek. Táltos korai szülés után életfunkciók nélkül jött világra és az újjáélesztés után kiderült, hogy súlyos agykárosodást szenvedett oxigénhiány miatt. Az idegrendszeri károsodás következtében súlyos mozgássérült és súlyosan halmozottan sérült lett. Jelen állapotban nem tud ülni, állni, sem járni, sem beszélni. Továbbá igen agresszív formában ismét kiújult Táltos epilepsziája.

Varga-Kurtosi_Taltos

Táltosra két állapotjavító ortopédiai műtét vár, ami után egy komoly és hosszú rehabilitációs program veszi kezdetét, amit a család – a gyermekét egyedül nevelő édesapa – már nem tud finanszírozni. Ezeket a műtéteket illetve az utánuk következő rehabilitációs programot szeretnék megfinanszírozni Táltosnak a gyűjtéssel a szervezők.

Arra a kérdésre, hogy miért tartja fontosnak, hogy a lemezkiadás egy ilyen akcióval bővüljön ki, Gábor Zoltán a következő választ adta: „Mert megtehetjük, és meg is kell tennünk! Én a kelleténél jobban belelátok ezeknek a családoknak az életébe és meg kell mondjam, még így sem tudom elképzelni mennyi áldozattal, nehézséggel, lemondással és szenvedéssel jár egy beteg gyermek felnevelése, vagy egyáltalán gyógyulása, kezelése. És ne mondja nekem senki azt, hogy ez ugyan akkora áldozattal jár egy előadónak, hiszen “neki is meg kell élnie valamiből”, stb… A zenészek, köszönik szépen, jól vannak, valahogy mindig sikerül új hangszereket vásárolniuk és közben nem is éheznek. Ellenben egy ilyen beteg kisgyereknek általunk elképzelhetetlen fájdalmakat és szenvedést kell átélnie nap, mint nap, nem is beszélve arról a temérdek pénzről, amibe egy-egy műtét vagy kezelés kerül! Táltos például járni szeretne a saját lábain!

Én csak azt szeretném, ha lehetőségeinkhez mérten, a lehető legkevesebb fájdalommal és szenvedéssel tudják ezek a gyerekek leélni az életüket. Nekünk ez semmi. Örömmel csináljuk, amit csinálunk, ez a hobbink, ez a szakmánk, ez az életünk. És mi lehetne jobb annál, mint így segíteni másokon?”

A szegedi szál

A válogatás album tizennégy előadója között megtalálhatjuk a Retröxx névre hallgató formációt, melyet Salgó Norbert, Sánta Bence és Kovács Dániel hármas fogata alkot. Kovács Dániel neve a szegedi zenekedvelők körében nem ismeretlen, ugyanis a The Void gitárosaként régóta aktív tagja a helyi zenei életnek.

„Norbit a metál szférából ismerem régóta, mint a Vendetta Inc. dobosát, akivel elkezdtünk közösen agyalni, kaptam pár Retröxx számot, hogy játsszak rájuk szólót, ha van ötletem, én pedig felgitároztam pár témát, utána az A38 Hajón adtuk az első koncertünket, valamint már megjelent első Retröxx lemez is” – mondta el hírportálunknak a zenész.

„Tetszik ez az új kihívás, mindig is rock és metál vonalon gitároztam, de nagyon szeretek belekóstolni más dolgokba is, kicsit kilépni a komfortzónából, de azért mégsem teljesen stílusidegen ez a műfaj, ugyanúgy megjelennek a ’80-as évek retro életérzésben a rock elemek, és abszolút ösztönből lehet rá gitározni és épp ez benne a legjobb” – fűzte hozzá.

A jótékonysági akciót azért támogatja, mert véleménye szerint így nem csak arról van szó, hogy közösen készítenek valamit, aminek kézzel fogható haszna is van, hanem ha minimális hozzájárulással is, de egy pozitív felhangot kap a projekt.

A Hungarian Synthwave Allstars Volume 2 válgotásalbum INNEN tölhető le, alább pedig meghallgatható teljes egészében!

Hirdetés

Kommentek

Hírzóna

A beszédkészségével jutott Szegedről Európa elitjébe

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/szekerestamas.jpg

Megjelent:

Hosszú út volt, sok áldozattal, rengeteg idő- és energia ráfordítással, nem kevés megpróbáltatással járt.

Tovább olvasom

Kultúra

Fiatal csapat egy vérbeli krimiben

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/szekerestamas.jpg

Megjelent:

Szerző:

Megvan a Rigoletto szereposztása.Tihanyi Ildi és Náray Tamás tervezők gyönyörű fantáziavilágot álmodnak a színpadára.

Tovább olvasom

Hírzóna

Megvan a mórahalmi Patkó Lovas Színház jövő évi műsora!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/szekerestamas.jpg

Megjelent:

Szerző:

Bemutatják a Nemzeti Lovas Színház egyik legnagyobb sikerdarabját, A Fekete álarcos lovast és új bemutatóként érkezik a Kincsem című musical is. HirdetésKommentek

Tovább olvasom

Aktuál