Közélet

Január 13-a és 15-e között rendezik meg a XIV. Országos Sasszinkront

Január 13-a és 15-e között rendezik meg a XIV. Országos Sasszinkront

2017. január 10., kedd
Január 13-a és 15-e között rendezik meg a XIV. Országos Sasszinkront
parlagi_sas_Kovacs_Andras_0001

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Ragadozómadár-védelmi Szakosztálya és Monitoring Központja a nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil szervezetekkel együttműködve immáron XIV. alkalommal szervezi meg az Országos Sasszinkront, a hazánkban telelő ragadozómadarak éves számlálását január 13-15-e között.

Hazánk területén a sasfajok szempontjából számos kiemelten fontos telelőhely van. Legnagyobb számban rétisasok telelnek nálunk, mivel a nem vonuló hazai fészkelőkhöz télen északról érkező egyedek is csatlakoznak. Ugyancsak nálunk tölti a telet a parlagi sas kárpát-medencei költőállományából származó fiatal egyedek nagy része is. Ritkaságnak számít ugyan, de előfordul a szirti sas és a fekete sas is. Az MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztálya 2004-ben indította el a legfontosabb, részben már évtizedek óta ismert sastelelőhelyek egységes módszertannal és egy időben történő, ún. „szinkron” felmérését. A tavalyi Sasszinkron alkalmával már 421 felmérő járta be a sasok legjelentősebb telelőhelyeit az ország területének 19%-án. A 789-884 közötti rétisas és 346-392 közötti parlagi sas mellett 6 szirti sast és 4-5 fekete sast, valamint további 13 ragadozómadár-faj mintegy 7000 példányát is megfigyelték a szakemberek (részletek

ITT

). A hónap elején zajlott a telelő európai vörös kányák számlálása, a Nyugat-Európában helyenként tömeges éjszakázóhelyek felmérése is. Ebben Magyarország a XIV. Országos Sasszinkronnal vesz részt, amit az tesz lehetővé, hogy az akció keretében nemcsak a sasokat, hanem minden ragadozómadarat számba vesznek a szakemberek. A visszatelepülő vörös kánya hazánkban egyelőre még ritka, a 4-10 páros fészkelőállomány különösen érzékeny, ezért a faj védelme kapcsán a telelési viselkedést is felmérő információgyűjtés kiemelten fontos. A XIV. Országos Sasszinkron központi rendezvényére, a III. Sas Napra a jászsági Sasközpontban kerül sor 2017. január 14-én, szombaton, 9-15 h között. Az MME, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) és a Jászberényi Állat- és Növénykert által hagyományteremtő szándékkal két éve indított kezdeményezés célja az országos sasszinkronok társadalmasítása, a ragadozómadarak bemutatása, a lakosság figyelmének felhívása hazánk rendkívül gazdag ragadozómadár-állományára és a fokozottan védett parlagi sasok védelmére. A III. Sas Nap részletes programja a következő e-mailünkhöz csatolt sajtómeghívóban olvasható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.