Írjon nekünk

Kultúra

Iskolások mérték össze tudásukat a megyei értékekből és hungarikumokból + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

tortenelmi_vetelkedo_opusztaszer028_gs

Három középiskolás és öt felső tagozatosokból álló csoport mérette meg tudását a Csongrád Megyei Önkormányzat által szervezett Hungarikum vetélkedő döntőjén, Ópusztaszeren. A tanulók olyan feladatokat kaptak, melyekben a települések és a megye értékei, valamint a hungarikumok kaptak főszerepet. A két legügyesebb csapat, vagyis a Négyesfogat és az Alter-Ego hamarosan a Kárpát-medencei szintű vetélkedőn szerepelhet.

A makói Juhász Gyula Református Gimnázium és Szakképző Iskola tanulói, a Hagymanók csupa lány csapatát nehéz feladat elé állították a szervezők az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, a fiataloknak ugyanis megadott fotók és nevek alapján arra kellett rájönniük, melyik vár ostromát és kapitányait rejti a feladvány. A lányok ügyesek voltak, maximális hat ponttal jutottak tovább ezen a feladaton. Az állomásokról egyébként azt mondták, mind jó, de nehéz kérdések elé állították őket, a legnehezebb szerintük az a kör volt, ahol papírpénzek elő- és hátoldalát kellett párosítaniuk, majd megtalálniuk rajtuk az elrejtett hungarikum motívumokat.

Az Alter-Ego csapata, vagyis a Szegedi SZC József Attila Általános Iskolájának diákjai sokat időztek a “Vár állott, mos kőhalom” nevű feladatnál, végül azonban Szilágyi Mihály neve is a megfelelő vár élére került. Ők azt a taktikát választották, hogy a legkönnyebb feladványokkal kezdték meg a vetélkedőt.

tortenelmi_vetelkedo_opusztaszer010_gs

A „Legyél otthon a nemzeti értékekben” vetélkedőnek pénteken zárult le harmadik, egyben utolsó fordulója. A felhívásra Csongrád megyéből 23 általános iskolás és 12 középiskolás csapat regisztrált, a legjobbak jutottak el az ópusztaszeri emlékparkba. A négyfős csapatok összesen nyolc állomáson járták be a Rotunda épületét, ahol a nemzeti értékek témakörében szerzett ismeretek és játékos feladatok várták őket. A vetélkedő végeredményét nemcsak a pénteki napon nyújtott teljesítmény befolyásolta, az előzetes kreatív feladatokat egy háromtagú zsűri értékelte, melynek tagjai voltak: Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke; Magyar Anna, a Csongrád Megyei Értéktár Bizottság elnöke és Kertész Péter, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark igazgatója.

“Bármennyire hiszünk az értékekben, ha magunkra maradunk ebben a küldetésben, s nincs, aki tovább vigye, akkor az értékeknek nincs jövője” – mondta Magyar Anna, aki örömét fejezte ki azt illetően, milyen kreatívak voltak a diákok a tervezési feladatokban, és milyen jókedvűek a játékos megmérettetéseken. Mint mondta, a logo és plakátpályázatokat a megyei értéktár bizottsága bírálta el, az egyik legötletesebb munkának pedig az “Értékök délön” szlogent választották. Azt kívánta a tanulóknak, továbbra is legyenek elkötelezettek a települési és megyei értékek, valamint a hungarikumok iránt.

Kertész Péter megjegyezte, a vetélkedő győzteseinek sorát csak néhány pont döntötte el, mind a nyolc csapat ügyesen szerepelt a döntőn. Gratulált a pedagógusoknak, amiért vállalták a felkészítést, és a fiúknak, amiért a hímzési, a lányoknak pedig amiért helyt álltak a focis feladatokban. “A feladatokat a helyi értékek és a hungarikumok köré szerveztük, de ne feledjétek: a települési értékek is lehetnek egyszer hungarikumok. Ti a magyar értékek legnagyobbikát képviselitek: a jövőt.” A döntős csapatoknak Kakas Béla és Sztáry Erika adták át az elismerő okleveleket és az ajándékcsomagokat, akik elmondták, az első helyezettek a Kárpát-medencei szintű vetélkedőn szerepelhetnek majd.

A középiskolások versenyében
I. Alter-Ego csapata
II. Hagymanók
III. Rubik négyes

A felső tagozatosok közül
I. Négyesfogat
II. Rókalányok
III. Barackmagok
IV. Magyar vizslányok
V. Békés paprikások

Hirdetés

Kommentek

Hírzóna

A beszédkészségével jutott Szegedről Európa elitjébe

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

Hosszú út volt, sok áldozattal, rengeteg idő- és energia ráfordítással, nem kevés megpróbáltatással járt.

Tovább olvasom

Kultúra

Fiatal csapat egy vérbeli krimiben

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

Szerző:

Megvan a Rigoletto szereposztása.Tihanyi Ildi és Náray Tamás tervezők gyönyörű fantáziavilágot álmodnak a színpadára.

Tovább olvasom

Hírzóna

Megvan a mórahalmi Patkó Lovas Színház jövő évi műsora!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

Szerző:

Bemutatják a Nemzeti Lovas Színház egyik legnagyobb sikerdarabját, A Fekete álarcos lovast és új bemutatóként érkezik a Kincsem című musical is. HirdetésKommentek

Tovább olvasom

Aktuál