Közélet

Ilyen lesz a tram-train Szeged és Hódmezővásárhely között

Ilyen lesz a tram-train Szeged és Hódmezővásárhely között

2017. január 11., szerda
Ilyen lesz a tram-train Szeged és Hódmezővásárhely között
kassel_tramtrain_wiki

Kiírták a Szeged-Hódmezővásárhely tram-train vonalhoz kapcsolódó közbeszerzést, a győztesnek 20 hónapja van a beruházás befejezésére. Körbejártuk a vasút-villamos rendszer kérdését Hódmezővásárhely alpolgármesterével és az SZKT igazgatói megbízottjával.

A vasút-villamos, avagy tram-train vonal Szeged és Hódmezővásárhely közötti megvalósításáról egy évtizede beszélünk. Habár vannak hazai előképei a rendszernek – például a szegedi kisvasút – mégis inkább a nyugat-európai, elsősorban német mintát vették alapul, mikor megálmodták a két megyei jogú város központja közötti kötöttpályás útvonalat. Január elején

számoltunk be arról

, hogy a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. nyílt közbeszerzésen keres tervezőt és kivitelezőt a Szeged és Hódmezővásárhely közötti tram-train vasúti munkálataira. A tervezésre és kivitelezésre 20 hónapot ad a NIF, a jármű a településeken belül villamosként, azon kívül dízelüzemű vonatként közlekedik. A részletekről

Hegedűs Zoltánt

(második képünkön), Hódmezővásárhely alpolgármesterét és

Németh Zoltán Ádámot

(harmadik képünkön), a Szegedi Közlekedési Kft. ügyvezető igazgatói megbízottját kérdeztük. „Mi is meglepődtünk rajta, hogy milyen régi ötlet, 2007-ben vetődött fel először. 2011-ben nyertük az első pályázatot egy megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére, amelynek eredményeképpen újabb két pályázatunkat fogadták el az engedélyes terv létrehozására és a pályahasználati jogszabályi környezet megváltoztatására” – mondta Hegedűs Zoltán a múltról. A tram-train megvalósítása előtt ugyanis komoly mértékben változtatni kellett a jogszabályi környezeten és a műszaki előírásokon.

hegeduszoltan_gs

A németországi Chemnitz és Kassel (első kép) városokat hozta fel analógiaként Németh Zoltán Ádám, mikor arról kérdeztük, miként kell elképzelni a Szeged és Hódmezővásárhely között járó tram-train szerelvényt. Látszólag egy közönséges villamosnak fog tűnni a jármű, amely az 1-es vonalán eljut a Rókusi pályaudvarig, ahol automatikus behúzza az áramszedőt, s beindítja a tetőn található dízelmotort. Több cég gyárt járműveket, a legújabb a Stadleré, amely Chemnitzben jár nyár óta, de az Alstom is rendelkezik saját típussal. Azonban nincs két egyforma tram-train jármű, mert szinte minden városban eltérőek a villamosokhoz kapcsolódó szabványok. Legjobban a kasseli tram-train hasonlít a tervezett szegedihez, de Chemnitz, Karlsruhe, Saarbrücken, valamint egyes francia, spanyol városok rendszereit is tanulmányozták a NIF és az SZKT munkatársai. A

90 utas

t szállító tram-train a Rókusi pályaudvarnál még 50 kilométer per órával menne, a Szatmazi utca vonalánál 70-re gyorsítana, a nagyvasúti részt pedig már 80-nal éri el, végül 100 km/órával hajt. A buszközlekedéshez képest előnynek látja Németh Zoltán Ádám, hogy két belvárosi részt köt össze majd a tram-train, a főbb szegedi közintézmények pedig az 1-es villamos vonala mentén vannak.

nemethadamzoltan_kf

Korlátozottan alkalmas kerékpárok szállítására is a tram-train, ami kifejezetten előnyös a hódmezővásárhelyiek számára, mert a város lakóinak több mint 40 százaléka jár biciklivel. Ugyan nem minden utasnak férhet fel a drótszamara, de szerencsére százas nagyságrendben hoznak létre új B+R parkolókat is. Akadálymentesített járműveket rendelnek, csupán az okozhat problémát, hogy a nagyvasútnál az ilyen peronok 55 centiméter magasak, míg a villamosnál 30 centiméteresek. A kiírás szerint vagy mindkét ajtó a 30 centimétereshez csatlakozik, vagy az egyik a 30 centimétereshez, a másik az 55 centimétereshez. A járműtől függően Algyőn vagy marad az 55 centiméteres peron, vagy, ha szükséges, akkor kiépül egy 30 centiméteres is, ahol csak a tram-train áll meg. „Hódmezővásárhely számára két szempontból fontos a beruházás. A legfontosabb a gazdasági ok, mert így gyakorlatilag egy gazdasági egységként lehet tekinteni a két városra. Összeadódunk, így erősebbek leszünk a régiós versenyben. Másrészt a munkaerő-áramlást is segíti, hiszen naponta 8-9 ezer fő ingázik a két város között, valamint a szolgáltató és közigazgatási központként működő Szeged könnyebben és gyorsabban érhető el” – vélekedett a hódmezővásárhelyi alpolgármester.

tramtrainkarlsruhawiki

Megkérdeztük a szükséges építési munkálatokról is interjúalanyainkat. Az SZKT munkatársa elmondta, a Rókusi pályaudvarnál található SZKT-s iparvágány megszűnik, helyére egy tram-train vágány épül, valamint a jelenlegi felszállító megállóhely mellett lesz még egy az ellenkező irány kiszolgálására. Szegedhez képest a szomszédos városban több a munka. Első lépésként Hódmezővásárhelyen a közműkiváltások és –áthelyezések történnek meg, erről a NIF már megegyezett a közműszolgáltatókkal. 3,3 kilométer hosszú, egyvágányú városi villamosvonal épül, öt megállóhellyel és egy végállomással. Hegedűs úgy tapasztalta, hogy a többség nagyon várja az új tram-traint, mert különböző okok – tanulás, munka, ügyintézés, szórakozás – miatt sok szálon kötődnek Szegedhez. Azonban megjelentek kritikus hangok is, hogy a jó buszközlekedés miatt erre nincs szükség. Az alpolgármester nem ért egyet az utóbbi véleményüket hangoztatókkal. Azt gondolja, a világ változik, s fontosabb figyelembe venni más szempontokat, például, hogy környezetbarát megoldás a tram-train, sőt kényelmesebb is a busznál. S hogyan tovább? Németh szerint Makó irányába jóval több munka kell a tram-trainhez, nem is tervezik azt, hogy a déli híd megépítésének első ütemében megvalósítanák. Fel kell újítani a síneket, mert most maximum 60 km/órával lehet menni, de a jármű alkalmas akár arra is, hogy a hagyma városáig kijárjon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.