Közélet

Fazekas: folyamatosan nő a magyar mezőgazdaság kibocsátása

Fazekas: folyamatosan nő a magyar mezőgazdaság kibocsátása

2017. január 25., szerda
Fazekas: folyamatosan nő a magyar mezőgazdaság kibocsátása
Fazekas Sándor

A magyar mezőgazdaság 2010 óta folyamatosan nő, hat év alatt 55 százalékkal bővült, 2016-ban 2620 milliárd forint volt a kibocsátása - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a 35. AGROmashEXPO - 7. AgrárgépShow kiállítás szerdai megnyitóján Budapesten, a Hungexpo vásárközpontban.

A szombatig látogatható, négynapos agrárgépipari seregszemlén

Fazekas Sándor

kiemelte: az agrárium a magyar gazdaság motorja, nemcsak átvitt értelemben, hanem valóságosan is, mivel az elmúlt esztendőkben nőtt a gépesítettsége, műszaki színvonala, technológiai szintje. Ebben a fejlődésben nagy szerepe volt a mezőgépgyártásnak és kereskedelemnek, ami az agrárium egyik fontos tartópillére - közölte. Hozzátette: az agrárium a legfrissebb GDP-adatok szerint a bővüléshez 21,4 százalékkal járul hozzá. Kifejtette, súlya és jelentősége folyamatosan nő nemcsak a külkereskedelmi forgalomban - az exporttöbblet biztosításában -, hanem a foglalkoztatásban is, hiszen az elmúlt fél évtizedben 50 ezer új munkahellyel gyarapodott az ágazat. Tavaly 16 és félezer állás jött létre az agráriumban. A miniszter szerint az eredmények a technikai, technológiai megújításnak is köszönhetők. Fazekas Sándor úgy ítélte meg, hogy a mezőgépipar és gépkereskedelem idei kilátásai kedvezőek, 2017. a gépgyártők és a kereskedők számára is a növekedés éve lesz. Hozzátette, adottak a feltételek a magyar agrárium további fejlődéséhez, az elmúlt hat év következetes munkája erre jó alapot ad. Az optimizmust osztja

Harsányi Zsolt

, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének (Megfosz) elnöke, aki az MTI-nek elmondta: tavaly, az előző évihez hasonlóan, mintegy 155-160 milliárd forintot tett ki a becslések szerint a magyarországi mezőgépforgalom. Az idén az elnök szerint a forgalom 165-170 milliárd forint lehet. Fazekas Sándor beszélt arról is, nem véletlen, hogy Magyarország volt az idei berlini Zöld Hét (Grüne Woche) - a világ egyek legjelentősebb mezőgazdasági kiállításának - díszvendége, ezzel ismerték el ugyanis a magyar agrárium utóbbi években nyújtott kimagasló teljesítményét. A miniszter megjegyezte: ezt a teljesítményt a magyar fiatalok szintén elismerik, "díjazzák", amit az is mutat, hogy a mezőgazdasági szakképzésbe jelentkezők száma három év alatt 20 százalékkal nőtt. Mindez alátámasztja azt is, hogy a vidéki életforma egyre népszerűbb a fiatalok körében - mondta.

Ganczer Gábor

, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy az AGROmashEXPO-n, az AgrárgépShow-n, valamint a Magyar kert, valamint a Szőlészet és pincészet társkiállításokon mintegy 40 ezer négyzetméteren több mint 300 kiállító mutatja be termékeit, kínálja szolgáltatásait, a kiállítók mintegy tizede külföldről érkezett. A megnyitó végén több szakmai elismerést is átadtak a kiemelkedő szakmai teljesítményt elérő cégeknek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.