Közélet

Előzetesben a perselypénzre szakosodott tolvaj

Előzetesben a perselypénzre szakosodott tolvaj

2017. január 12., csütörtök
Előzetesben a perselypénzre szakosodott tolvaj
biro_birosag_per_itelet

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség indítványára a nyomozási bíró előzetes letartóztatásba helyezte azt a férfit, aki az ország területén több templomot károsított meg.

A megalapozott gyanú szerint a férfi az édesanyjával bement január 8-án a kora délutáni órákban egy szegedi templomba. A gyanúsított szándéka az volt, hogy az adománygyűjtőben elhelyezett pénzt ellopja. Ennek érdekében a külön erre a célra kialakított és a látogatóktól elzárt területre úgy jutott be, hogy a rácsokon keresztül átmászott, a perselybe egy zseblámpával bevilágított, majd egy dróttal a persely pénzbedobó nyílásán keresztül benyúlt. Mindeközben édesanyja a lezárt kapu előtt figyeléssel segítette fiát a bűncselekmény elkövetésében. Gyanúsított a cselekményét befejezni azonban nem tudta, mivel az egyházközösség képviselője észlelte azt. A férfi a helyszínről megkísérelt elmenekülni, azonban a képviselő utána futott, míg a képviselő felesége a gyanúsított másik irányba menekülő édesanyja után szaladt. A gyanúsított megpróbált egy társasház lépcsőházi bejáratánál elrejtőzni, azonban az időközben értesített és kiérkező rendőrök ezt észlelték és elfogták őt. A szabálysértési értékre, üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás vétségének kísérlete miatt indult eljárásban a nyomozási bíró az ügyészi indítványnak helyt adva elrendelte egy hónapi időtartamra a gyanúsított előzetes letartóztatását a szökés, elrejtőzés, valamint a bűnismétlés veszélye okán - közölte a Csongrád Megyei Főügyészség. A férfi ugyanis többszörösen büntetett előéletű, a jelen eljárás tárgyát képező cselekményét is korábbi végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetés hatálya alatt követte el. Ezen túlmenően az ország több rendőrségén is eljárás van vele szemben folyamatban hasonló jellegű bűncselekmények miatt, tekintettel arra is, hogy Sopronban két templom, míg Gyulán egy templom sérelmére követett el hasonló jellegű bűncselekményt. A bíróság határozata nem jogerős, azzal szemben gyanúsított és védője fellebbezést jelentettek be a szabadlábon védekezés érdekében. Az ügyben a nyomozást a Szegedi Rendőrkapitányság teljesíti a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség felügyelete mellett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.