Közélet

Czibere: senkinek nem kell helyhiány miatt az utcán töltenie az éjszakát

Czibere: senkinek nem kell helyhiány miatt az utcán töltenie az éjszakát

2017. január 10., kedd
Czibere: senkinek nem kell helyhiány miatt az utcán töltenie az éjszakát

Mindenkit befogadnak az éjjeli menedékhelyeken és a nappali melegedőkön, aki segítségért fordul a hajléktalanellátó szervezetekhez; senkinek nem kell kapacitáshiány miatt az utcán töltenie az éjszakát - jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára az MTI-nek kedden adott telefonos nyilatkozatában.

Czibere Károly

köszönetet mondott a hajléktalanellátásban tevékenykedő szociális munkásoknak, a civil karitatív szervezeteknek, valamint az egyházaknak. Hangsúlyozta, hogy a szociális munkások keményen dolgoznak, szükség esetén akár többször is kimennek ugyanahhoz az emberhez, és próbálják módszeresen felderíteni azokat, akik közterületen a kihűlés veszélyének vannak kitéve. Köszönetét fejezte ki a lakosságnak is, amiért komolyan vette a kérést, hogy fokozottabban figyeljen az utcán élőkre: háromszor annyi jelzés futott be a diszpécserközpontokba, mint máskor. Az államtitkár azt mondta, a kormány tavaly november 1-jére megfelelően felkészítette a hajléktalanokat ellátó szervezeteket a krízisidőszak megnövekedett terhelésére. Az elmúlt napok tapasztalatai azt mutatják, hogy az intézményrendszer kiállja a próbát - tette hozzá. Évente 9 milliárd forintot fordítanak hajléktalanellátásra. A felkészítés fontos eleme volt, hogy a téli krízisidőszakban 9600-ról 11 100-ra emelték a férőhelyek számát és 400 millió forint többlettámogatást biztosítanak. Finanszíroznak 83 utcai szociális szolgálatot, amelyek dolga, hogy felderítse a közterületen élőket és segítsen nekik. Megerősítették a diszpécserközpontokat, így a hajléktalanokat segítő szervezetek gyorsan megkapják a jelzéseket. Január közepén pedig akciót indítottak, amelynek keretében négyezer hajléktalannak napi egy tál meleg ételt adnak, a programra négy éven keresztül 4 milliárd forintot fordítanak - sorolta az intézkedéseket Czibere Károly.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.