Kultúra

Az ördög fürdőkádja – bádogcsodák a Somogyiban

Az ördög fürdőkádja – bádogcsodák a Somogyiban

2017. január 11., szerda
Az ördög fürdőkádja – bádogcsodák a Somogyiban
badog_somogyi

Már csak 2 hétig látható a Bádogmeszely, szélkakas, hattyúnyak – avagy a pléhestől a vízvezeték-szerelőig című ipartörténeti kiállítás a Somogyi-könyvtárban.

A Somogyi-könyvtár földszinti kiállítóterében decemberben megnyílt Bádogmeszely, szélkakas, hattyúnyak – avagy a pléhestől a vízvezeték-szerelőig című kiállítás már csak két hétig várja látogatóit. Ipartörténeti csemegék sora teszi látványossá a bibliotéka témával kapcsolatos könyv és dokumentumritkaságaiból szerkesztett tárlatát. Minden érdeklődőt szeretettel hív és vár a kiállítás megtekintésére a tárlatot létrehozó szervezetek közössége, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, az Épületgépészeti Múzeum és a Somogyi-könyvtár! „Pokolbéli” élménnyel kecsegtette a lubickolni vágyókat Deutsch József 1929-ben szabadalmaztatott találmánya, „Az ördög fürdőkádja”, amely alatt tűztér tartotta forrón a pancsolásra szánt vizet. Az elnevezés báját fokozza, hogy a kád oldalán olvasható tábla szerint a leleményes mester bizonyos Lánycsók nevű településen praktizált. Az „ördögi” kádat a Bádogmeszely, szélkakas, hattyúnyak – avagy a pléhestől a vízvezeték-szerelőig című kiállításon láthatja a közönség a Somogyi-könytár aulájában. A bibliotéka és a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Mesterségek dicsérte című, közös kiállítás-sorozata minden évben egy-egy helyi hagyományokkal rendelkező mesterség tárgyi és könyves emlékeit, ábrázolásait mutatja be, kiemelve a szegedi vonatkozású dokumentumokat. A különleges kádak kedvelői a katlannal ellátott műremeken kívül még fafenekű horganyzott, ülő-, valamint füsthőcserélős lemezkádban is gyönyörködhetnek. Egy szerszámokkal megrakott kézikocsi mögött fekete ruhás mesterember életnagyságú figurája áll, mellette piros kerekű, öntöttvas kút, vizeskannával. A kézi hajtókaros, vörösrézgömb mosógép leginkább a lottósorsolásnál használatos, hasonló alkalmatosságra emlékeztet. A díszbádog ereszcsatornák mellett üdítő színfolt a kívül-belül virágmintásra pingált, porcelán WC-kagyló, amely Oxfordban látta meg a napvilágot. Az ipartörténeti ritkaságokat az Épületgépészeti Múzeum jóvoltából láthatja a tárlat közönsége. A decemberben megnyílt kiállítás január 25-ig tekinthető meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.