Közélet

A személyes adatok fokozott védelmére tett javaslatot az Európai Bizottság

A személyes adatok fokozott védelmére tett javaslatot az Európai Bizottság

2017. január 10., kedd
A személyes adatok fokozott védelmére tett javaslatot az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság kedden bemutatott csomagjában a magánélet és a személyes adatok magas fokú védelmét javasolta az elektronikus hírközlés területén. Az új adatvédelmi szabályok a legújabb elektronikus hírközlési szolgáltatásokat - WhatsApp, Facebook Messenger, Skype, Gmail, iMessage, Viber - nyújtó ágazati szereplőkre is érvényesek lesznek.

A tájékoztatás szerint a benyújtott intézkedések célja, hogy aktualizálják a jelenlegi szabályokat, és hatályukat kiterjesszék az összes elektronikus hírközlési szolgáltatóra. A rendeletjavaslat egyúttal az elektronikus hírközlésre vonatkozó szabályokat hozzáigazítja az unió általános adatvédelmi szabályaihoz. Várakozások szerint a beterjesztett elektronikus hírközlési adatvédelmi rendelet növelni fogja a magánélet védelmét, mivel a jelenlegi elektronikus hírközlési adatvédelmi irányelv csak a hagyományos távközlési szolgáltatókra vonatkozik. Az új szabályok biztosítani fogják mind az elektronikus kommunikáció tartalmának, mind a hozzá tartozó metaadatoknak - a hívás idejének, valamint a hívást kezdeményező, illetve fogadó személy földrajzi helyének - titkosságát. A jogszabályjavaslat szerint ugyanakkor, ha a felhasználó beleegyezését adta a felsorolt adatok feldolgozásához, a hagyományos távközlési szolgáltatóknak nagyobb lehetőségük nyílik arra, hogy az adatok segítségével kiegészítő szolgáltatásokat nyújtsanak. Az új rendelet egyszerűsíti a cookie-kra vonatkozó jelenlegi rendelkezéseket, amelyek eredményeképpen az internethasználóknak lépten-nyomon nyugtázniuk kell a cookie-k használatára vonatkozó automatikus üzeneteket. Az új előírásoknak köszönhetően a felhasználók jobban kézben tarthatják saját beállításaikat az adatvédelem szempontjából jelentőséggel bíró esetekben. A javaslat rendelkezései tiltják a kéretlen elektronikus üzenetek küldését akár e-mailben, akár SMS-ben, és elvileg az ilyen jellegű telefonhívásokat is, ha a hívott fél nem adta hozzájárulását ehhez. Az uniós intézmények és szervek által kezelt személyes adatok védelmére vonatkozó rendeletjavaslat célja, hogy a jelenlegi, 2001-ből származó szabályokat hozzáigazítsa a 2016-ban elfogadott általános adatvédelmi rendelet korszerűbb és szigorúbb előírásaihoz. Ezek a szabályok azt hivatottak biztosítani, hogy a magánélet ugyanolyan szintű védelemben részesüljön az unió szerveinél, mint a tagállamokban - jelezte az Európai Bizottság.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.