Közélet

A szabályzat módosításáig Oroszország nem vesz részt az ET Parlamenti Közgyűlésének munkájában

A szabályzat módosításáig Oroszország nem vesz részt az ET Parlamenti Közgyűlésének munkájában

2017. január 11., szerda
A szabályzat módosításáig Oroszország nem vesz részt az ET Parlamenti Közgyűlésének munkájában

A szabályzat módosításáig nincs értelme annak, hogy Oroszország küldöttsége részt vegyen az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) munkájában - jelentette be Vjacseszlav Vologyin, az orosz szövetségi törvényhozás alsóházának elnöke a testület tavaszi ülésszakának szerdai nyitóülésén.

Vologyin

hangsúlyozta, hogy a PACE működési szabályzatát módosítani kell, hogy megvédelmezze a tagállamok küldöttségeinek jogait. Rámutatott, hogy ezt az álláspontot az Állami Duma valamennyi frakciója támogatja. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy az Európa Tanács bármely tagországának küldöttségét megfosszák szavazati jogától, mint ahogy azt a PACE Oroszország esetében tette az ukrajnai beavatkozás és a Krím félsziget elcsatolása nyomán. "Ez a határozat ellentétes a parlamentarizmus lényegével. Ellentétes a magával a páneurópai parlamenti struktúra eszményével, amelyben meg kellene jeleníteni a tagállamok különböző álláspontjait és meg lehetne hallgatni az eltérő véleményeket" - mondta. A házelnök megerősítette, hogy az orosz törvényhozók támogatják a párbeszédet. "Oroszország az európai közösség tagja, és azon dolgozunk, hogy kétoldalú kapcsolatokat építésünk ki a PACE összes tagállamával" - hangoztatta. 2014-ben Oroszországot a szavazati joga mellett megfosztották attól a lehetőségtől is, hogy részt vegyen a PACE vezető szerveiben és megfigyelői tevékenységében. Az orosz küldöttség a korlátozások miatt 2015 végéig felfüggesztette tevékenységét a parlamenti közgyűlés munkájában. Vologyin újságírókkal közölte, hogy pénteken találkozik

Pedro Agramunttal

, a PACE elnökével. A 47 európai országot átfogó Európa Tanács elsősorban a jogállamiság, a demokrácia és az emberi jogok tiszteletben tartása felett őrködik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.