Közélet

A jövő héten egyeztet az MSZP elnöksége Botka Lászlóval

A jövő héten egyeztet az MSZP elnöksége Botka Lászlóval

2017. január 9., hétfő
A jövő héten egyeztet az MSZP elnöksége Botka Lászlóval
botka_beszamolo018kf

Politikai menetrendről egyeztet az MSZP országos elnöksége a jövő héten Botka Lászlóval, és ha megállapodás születik, a szocialisták szegedi polgármesterüket ajánlhatják közös miniszterelnök-jelöltnek a baloldali pártok számára a 2018-as országgyűlési választásra - közölte Molnár Gyula hétfőn az elnökség ülése után az MTI-vel.

A szocialista párt elnöke hangsúlyozta, hogy kitartanak az előválasztás mellett és megerősítette azt is, hogy támogatják

Majtényi László

köztársaságielnök-jelöltségét. Emlékeztetett: már korábban üdvözölték, hogy

Botka László

egy lapinterjúban jelezte, adott esetben vállalná a miniszterelnök-jelöltséget.

Molnár Gyula

szerint Botka László feltételei: a közös lista, a közös jelöltek, a karakteres baloldali program, mind-mind egybecseng azzal, amit az MSZP nyáron megválasztott új vezetése az elmúlt fél évben képviselt. Az ellenzéki politikus közölte, az elnökség ülésén megerősítették, kitartanak az előválasztás mellett. A szocialista párt és Botka László érdeke is az, hogy legyen előválasztás, különös tekintettel arra, hogy ha több jelölt van miniszterelnöknek - indokolt. Elmondta, az elnökségtől megbízást kapott arra, hogy készítsen politikai forgatókönyvet és menetrendet, amelyet Botka Lászlóval a jövő héten egyeztetnek. Botka László december végén a 168 Óra című hetilapnak adott interjúban beszélt arról, hogy vállalná a miniszterelnök-jelöltséget. A politikus közös ellenzéki listát akar, azt, hogy az egyéni jelöltek kiválasztásánál ne a párthoz tartozás, hanem a szavazatszerzési képesség számítson, és szerinte megállapodást kell kötni az új baloldali politikáról is. Az Index hírportálnak január elején arról beszélt, hogy klasszikus előválasztás helyett országossá tenné a Szegeden működő rendszert, ahol a körzetekben rendszeresen mérik a potenciális jelöltek népszerűségét. Molnár Gyula az MTI-nek beszámolt arról is, hogy az elnökség támogatja Majtényi László korábbi ombudsman, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke államfőjelöltségét. Hozzátette: a jelöltről a választmány is állást foglal. A két testület várhatóan együtt kéri fel a parlamenti frakciót, hogy a képviselők aláírásukkal támogassák Majtényi László jelöltségét - ismertette. Közölte azt is: az elnökség felhatalmazta, hogy a kampány és a következő néhány hónap együttműködésének részleteiről tárgyaljon Majtényi Lászlóval, akit az Elnököt a köztársaságnak! csoport nevezett meg államfőjelöltjeként január elején.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.