Közélet

Szijjártó: Magyarország megállapodott Portugáliával a konzuli képviselet kibővítéséről

Szijjártó: Magyarország megállapodott Portugáliával a konzuli képviselet kibővítéséről

2016. december 6., kedd
Szijjártó: Magyarország megállapodott Portugáliával a konzuli képviselet kibővítéséről
Szijjártó Péter

Magyarország bilaterális megbeszélés keretében megállapodott Portugáliával a konzuli képviseleti együttműködés jelentős kibővítéséről - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a NATO-tagországok kétnapos brüsszeli külügyminiszteri tanácskozásának szünetében, kedden az MTI-nek nyilatkozva.

Elmondta, az együttműködés lényege, hogy számos portugál nyelvű afrikai országban Portugália fog kiadni vízumot Magyarország nevében. Magyarország pedig a Távol-Kelet olyan országaiban fog kiadni Portugáliába szóló vízumokat, amelyekben Magyarország jó kapcsolatokat ápol a keleti nyitás politikája keretében, a mediterrán országnak pedig nincs képviselete. A megállapodás előnye, hogy mindkét ország ki tudja terjeszteni a konzuli vízumkiadási jelenlétét pluszköltségek nélkül - tette hozzá. A miniszter arról is tájékoztatott, hogy portugál kollégájával megállapodtak abban: szorosabbra fűzik együttműködésüket az unió és a NATO nyugat-balkáni bővítésének tekintetében. Magyarország és Portugália is úgy gondolja, hogy a béke és a stabilitás fenntartásának ez az egyetlen útja - hangsúlyozta.

Szijjártó Péter

elmondta, hogy a portugál nyelv egyre hangsúlyosabb a magyar oktatásban. A folyamat elismeréseként Portugália jelentős támogatást nyújtott ahhoz, hogy Magyarországot felvették a portugál nyelvű országok közösségébe megfigyelői minőségben, ami komoly elismerés az ország számára - emelte ki a külgazdasági és külügyminiszter.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.