Kultúra

Szabadtéri 85 - Mit tettek az elődök, és hová tart most a csillagtetős színház?

Szabadtéri 85 - Mit tettek az elődök, és hová tart most a csillagtetős színház?

2016. december 9., péntek
Szabadtéri 85 - Mit tettek az elődök, és hová tart most a csillagtetős színház?
szabadteri_megnyito10_gs

Az alkotók és a szelfizők is nagyon szerették azt a két évadot, amikor kényszerűségből kénytelen volt 180 fokos fordulatot venni a Szegedi Szabadtéri Játékok színpada. Kríziskommunikációnak indult, mégis népszerű és gazdag évadot zárt akkor a nyári játékok, ahová a vezetőségnek sikerült külföldi sztárokat csábítania, operát, és több mint egy évtized után Shakespeare-darabot a műsorfüzetbe csempésznie. Herczeg Tamás fesztiváligazgató a szabadtéri elmúlt 85 évéről szóló kötet történetéből szemezgetett.

Elsősorban szakmabelieknek, másodsorban a szegedi nyári játékok történetét érdeklő közönségnek szól a Szegedi Szabadtéri Játékok 85 éve című kiadvány, melynek gyűjtőmunkájáról csütörtökön

Herczeg Tamás

fesztiváligazgató beszélt az érdeklődőknek. A szerkesztés komoly feladat elé állította a szerzőket, a több mint nyolc évtizedes múltra visszatekintő színház története bizonyos időszakokból igencsak forráshiányos, az intézményi struktúra folyamatos alakításával a dokumentumok egy része is elveszett. Ennélfogva amijük csak volt, igyekeztek felhasználni a kiadványban, még a legrégebbi évadok festett műsorplakátjai is bekerültek a kötetbe. A könyv azt hivatott bemutatni, mit tettek az elődök, s hová tart ma a szabadtéri. Herczeg Tamás a kronológiát tekintve három korszakra osztotta fel az elmúlt 85 évet: az 1931-1939 terjedő keresztény szellemiségű első, a második világháborútól az önállóságig tartó népművelő, valamint 2004-től napjainkig terjedő közönségigényekre szabott időszakot. A fesztiváligazgató elmondta, a szegedi nyári játékok a kulturális misszió mellett első pillanatban kitűzte a város turisztikai fellendítését is; a szabadtéri mindig is nagy esemény volt Szeged életében. Kezdetben 8000, majd 6000 főt fogadtak a nézőtéren, a mai mobil lelátón 4000 ember tudja megtekinteni egyszerre az előadásokat. Herczeg Tamás utóbbival kapcsolatban elárulta, egy új lelátó kialakításán gondolkodnak, mely több fel- és lejárót biztosítana a közönségnek, valamint egy "alagútrendszert" alatta, így könnyebb lenne a jobb és baloldal megközelítése.

szabadteri_konybemutato001kf

A szegedi szabadtérinek idővel meghatározó szerepe lett a művészeti életben is, az István, a király rockopera itt vált színpadi művé, illetve a musicaljátszás is innen indult hódító útjára Magyarországon. Olyan bemutatóknak volt helyszíne többek között, mint a Jézus Krisztus szuper sztár, az Elizabeth, vagy a Nyomorultak, manapság viszont igyekeznek saját produkciókat is színpadra állítani. Herczeg Tamás szerint a műsorpolitikát ma már a közönségigények határozzák meg, de mindig igyekeznek "egy kicsit a kíváncsiságuk fölé lőni". Több mint tíz év után tavaly játszottak először Shakespeare-darabot, s egy Wagner-opera esetében olyan produkciót is elővettek, mellyel a műfaj iránt kevésbé érdeklődőket is sikerült megszólítaniuk. Két évaddal ezelőtt a Háry János volt a kísérleti darab, amikor is először vállalt szerepet világsztár a szegedi színpadon. "Gazdaságilag, a közönségszámot tekintve, és úgy gondolom, művészetileg is jól működik a szabadtéri" - zárta gondolatait a fesztiváligazgató.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.