Egészség

Minden ötödik uniós állampolgár egészségét károsítja a passzív dohányzás

Minden ötödik uniós állampolgár egészségét károsítja a passzív dohányzás

2016. december 7., szerda
Minden ötödik uniós állampolgár egészségét károsítja a passzív dohányzás
cigaretta

Minden ötödik uniós állampolgár egészségét károsítja a passzív dohányzás, az európai lakosság 21,6 százaléka szenved akaratán kívül a mások által kifújt dohányfüst belélegzésétől - közölte az Eurostat szerdán közreadott elemzésében.

Az Európai Unió statisztikai hivatalának 2014-es időszakot vizsgáló jelentése szerint Magyarországon a lakosság 9,9 százaléka érintett a passzív dohányzásban, jóval elmaradva az uniós 21,6 százalékos átlagtól. Magyarországnál csak Svédország (5,9), Finnország (6,3) és Portugália (8,6) bír jobb mutatókkal e téren. A legrosszabb helyzetben a görögök vannak, ahol ez az arány 64,2 százalék, a passzív dohányzás tehát a lakosság mintegy kétharmadát érinti. A jelentés szerint az uniós tagországokban 24 százalék volt a 15 év feletti dohányzó lakosok aránya 2014-ben. A teljes lakosságból legkevesebben Svédországban (16,7) és az Egyesült Királyságban (17,2) dohányoztak, amíg a legtöbben Bulgáriában (34,7), Görögországban (32,6) és Ausztriában (30,0). A vizsgált időszakban Magyarország 15 év feletti lakosságának 27,5 százaléka cigarettázott, a férfiak 33,5, a nők 22,2 százaléka. A statisztikai hivatal azt állapította meg, hogy az uniós dohányosok legtöbbje férfi. Az EU-s átlag e tekintetben 9,2 százalékos eltérést mutatott, azaz 28,7 százalék férfi és 19,5 százalék nő dohányzott az Európai Unióban. Litvániában a legjelentősebb a két nem közötti eltérés, ahol a dohányzó lakosság 40,3 százaléka férfi a nők 12,3 százalékával szemben. Svédországban a legkisebb a különbség, ahol a férfiak 17,4 százalékához képest a nők 16 százaléka dohányzott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.