Írjon nekünk

Egyetem

Láncba fonódtak a szegedi diákok a Fogyatékkal élők világnapján + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

flashmob003kf

A Kárász utcán alkottak élő láncot az egészséges és fogyatékkal élő diákok, valamint a civil aktivisták. A résztvevők arra kívánták felhívni a figyelmet, hogy minden embertársunk egyformán fontos.

1992 óta december 3. a Fogyatékos emberek világnapja. Mintegy 150-en hívták fel a figyelmet sérült embertársainkra a Kárász utcán egymás kezét fogva, láncba összeállva. A Deák Ferenc Gimnázium tanulói mellett eljöttek a Szegedi Bike Maffia tagjai, a Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Középiskola sérült diákjai, Szegedi Mozgássérültek Alternatív Egyesületének tagjai, a Makray Fogyatékkal Élő Gyermekek Nappali Intézménye tanulói és a kerekesszékesek is.

„A sokszínűség érték, mindannyian együtt vagyunk a világban, nem szabad szegregálni sem az oktatásban, sem a mindennapi életben. A tanulók álltak össze most, ezért abban bízunk, hogy az ifjabb generáció lesz az, aki számára ez természetes lesz. Szeged egy diákváros, ezért eset erre a településre a választásunk első helyszínként. Remélem, hogy ez a példa lehet más városok számára is” – nyilatkozta lapunknak Csordás Anett, a „Lépjünk, hogy léphessenek!” Közhasznú Egyesület elnöke. Csodálatos érzést jelentett számára, hogy a járókelők is beálltak, miután megismerték céljaikat, egy arra járó idős úr pedig azt ígérte, verset ír a világnap alkalmából. Az alapítvány elnöke hozzátette, az utóbbi öt-tíz évben a fogyatékkal élőknek is könnyebb lett, egyre több az akadálymentesített épület például.

flashmob001kf

Csordás Anett teljesen ismeretlenül kereste meg Erdélyi Esztert, a Deák Ferenc Gimnázium magyartanárát, hogy ne csak a fővárosban hívják fel arra a járókelők figyelmét, hogy köztünk élnek fogyatékos embertársaink. „Könnyű volt csatlakozásra bírni a gimnazistákat, a kollégák is azonnal segédkeztek óracserékkel. Nem ismeretlen a diákok előtt, hogy van ilyen helyzet. Iskolánk akadálymentesített, több érintett már leérettségizett nálunk, de még mindig nem valósult meg a teljes integráció a közoktatásban” – vélekedett a pedagógus. Négy osztály jött el, a legfiatalabbak ebben a tanévben kezdték a középiskolát, a legidősebbek tavasszal érettségiznek.

Elmondta, a diákok később is részt vesznek „érzékenyítő” programokban, így hajléktalanoknak fognak készíteni szendvicseket gyümölccsel, csokoládéval, amiket a Bike Maffia tagjai szállítanak ki, megnézik a Tiszta szívvel című filmet, elolvassák Mészöly Ágnes regényét, amely egy mozgássérült gimnazistáról szól. Ezt követően vendégül látják a mozi két alkotóját, Till Attilát és Thuróczy Szabolcsot, valamint az említett kötet szerzőjét.

Hirdetés

Kommentek

Egyetem

A kézilabda szakedző képzés megújul és visszakerül a felsőoktatásba

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Együttműködési megállapodást írt alá az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar és a Magyar Kézilabda Szövetség. HirdetésKommentek

Tovább olvasom

Egyetem

A tumor korai felismerésében lépnének előre

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Hazánkban az újonnan diagnosztizált rosszindulatú daganatos megbetegedések száma évente az 50 ezret is meghaladja.

Tovább olvasom

Egyetem

Még Amerikában is az SZTE-ről olvasnak!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Újabb remek hír az egyetem háza tájáról.

Tovább olvasom

Aktuál