Bulvár

Édesapja példája terelte a házi gyermekorvosi pályára Román Ritát

Édesapja példája terelte a házi gyermekorvosi pályára Román Ritát

2016. december 27., kedd
Édesapja példája terelte a házi gyermekorvosi pályára Román Ritát
roman_rita_csodadoki_02

"Mindig kedves és mosolyog, akkor is, amikor fáradt. Soha nem akar nekem rosszat, csak hogy mielőbb meggyógyuljak" – írta Román Rita szegedi házi gyermekorvosról egyik kis páciense, Petykó Kamilla Gréta. A kislány a Csodadoki rajzpályázaton nevezte a doktornőt, aki számára sosem volt kérdés, hogy orvos családba születve a gyermekgyógyászatot válassza hivatásául.

"Szívet melengető dolog, hogy ennyi szeretettel találkozik az ember. Ugyanakkor úgy vélem, ezt a szeretetet minden szegedi házi gyermekorvos megéli a munkája során, hiszen nagyon bensőséges viszony alakul ki a betegek családja és az orvosok között. Az, hogy a Csodadoki rajzpályázatban ilyen sokan drukkolnak nekem, szerintem az egész gyermekgyógyász szakmának szól. Karácsonykor külön öröm az ilyen visszaigazolás."

Román Rita

nem csak saját érdemének érzi, hogy immár több mint 700-an kedvelték a róla készült gyermekrajzot, és több mint 200-an hozzászóltak a képhez az országos pályázat közösségi oldalán. A doktornő csupa kedves szót, biztatást és jókívánságot kapott

Petykó Kamilla Gréta

jóvoltából, aki kedvenc orvosát nevezte a szavazásos Csodadoki rajzpályázaton. A rajz mellé annyit fűzött: "Mindig kedves és mosolyog, akkor is, amikor fáradt. Soha nem akar nekem rosszat, csak hogy mielőbb meggyógyuljak". Minden egyes rajz, a kis páciensektől származó tárgy vagy fotó értékes, a Tisza Lajos körúti rendelő fala is ezt erről árulkodik, hiszen rengeteg emlék tekint a betegekre. Román Rita családjában három generációra visszatekintve szinte mindenki az orvoslást választotta hivatásul, de főleg édesapja példája volt, aki a gyermekgyógyászat útjára terelte. "Egészen kicsi korom óta gyerekekkel szerettem volna foglalkozni. Bár gyógyító munka közben felnőttként láttam először, mindig tiszteltem a munkájáért. Amikor orvostanhallgatóként gyakorlatra mentem a gyermekkórházba, akkor láttam orvosi szerepben, mely nagyon pozitív nyomot hagyott bennem. Néhány évig együtt is dolgoztunk Újszegeden, igaz, más osztályon, ez mégis meghatározó élmény volt számomra. Sokat tanultam tőle, szakmai téren is."

roman_rita_csodadoki_01

Petykó Kamilla Gréta rajza a doktornő rendelőjéről

A szegedi gyermekorvos tudatosan készült az orvosi hivatásra, édesapja mellett nagyapjára is követendő példaként tekintett, aki ugyancsak foglalkozott a legkisebb betegekkel. Úgynevezett körorvosként Dorogon praktizált, ez a munkakör a mai háziorvosénak felel meg. "Szüléseket vezetett le, fogat húzott, kirándult vállakat tett a helyére. Számos családi anekdota kering róla, nagyon univerzális ember volt" - emlékszik vissza Román Rita. Mellettük édesapja két testvére, illetve édesanyja választotta még az orvosi hivatást. Anyukája fogszabályozó szakorvosként gondoskodott a gyerekek rendezett mosolyáról, illetve az utánpótlást is biztosított már a családban: Román Rita lánya jelenleg ötödéves orvostanhallgató. "Nagyon speciális szakma a gyermekgyógyászat, hiszen ha az ember lelkiismeretesen akarja csinálni, nagyon sokat elvesz a szabadidejéből. A bármikor beérkező telefonok, a házhoz kijárás türelmet és elfogadást kíván a családtól, ezúton is nagyon köszönöm nekik, hogy mindig megértőek velem" - fogalmazott. Hozzátette azt is, mivel ilyen sokan dolgoztak és dolgoznak orvosként a családban, nagy közöttük az összhang, olyan témákról is nyíltan tudnak beszélni, melyeket a közgazdász családtagok szívesen hallgatnak. Szerencsés helyzet, hogy az ünnepek alatt senki sem lesz ügyeletben, így a karácsony csakis a pihenésről szólt. A Csodadoki rajzpályázat nem jár le az év végével, egészen februárig szavazhatnak kedvenc házi gyermekorvosaikra, és nevezhetik is őket egészen február 2-ig. Román Ritára az

alábbi linken lehet

leadni a szavazatokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.