Bulvár

Csongrád megyében sokan kérik a HPV elleni oltást

Csongrád megyében sokan kérik a HPV elleni oltást

2016. december 15., csütörtök
Csongrád megyében sokan kérik a HPV elleni oltást
oltas_injekcio_hvp

Meghosszabbították a jelentkezést, egészen december 16-ig kérhetik a szülők az államilag támogatott, térítésmentes iskolai védőoltást 12 éves lányaiknak, mely a HPV ellen nyújt védelmet. A vírus bizonyítottan felel a méhnyakrák kialakulásáért, mely betegségben hazánkban évente 1500-an halnak meg. Bosnyákovits Tünde megyei tisztifőorvos szerint sosem késő gondoskodni a védőoltásról.

A HPV elleni védőoltást a 2014-2015-ös tanévtől tartozik a nem kötelező iskolai védőoltások közé. Olyan 12 éves, 7. osztályos lányok kérhetik, akiknek szülei előzetesen beleegyeztek az oltás felvételébe.

Bosnyákovits Tünde

megyei tisztifőorvos portálunknak elmondta, mindenképpen érdemes élni a lehetőséggel, hiszen az egyébként 50-70 ezer forint körüli vakcinákat nemcsak ingyen biztosítja az állam, hanem akár 8 évig is biztos védettséget nyújt a fiataloknak. A lányok két körben kapják meg az oltásokat, a HPV két olyan típusát, melyek a méhnyakrák kialakulásának 70 százalékában felelnek. Az oltást felvenni bármikor lehet, sőt ajánlott. Magyarországon évente legalább 1500-an halnak meg méhnyakrákban, vagyis háromszor többen, mint az uniós más tagállamaiban. Pedig a rákszűrés gyors, fájdalommentes orvosi vizsgálat, ráadásul kenetvételből jól diagnosztizálható, időben kiszűrve pedig sebészileg könnyen eltávolítható. "Azt javaslom, aki felvette a védőoltást, 1-3 évente továbbra is vegyen részt a rákszűréseken" - fűzte hozzá a tisztifőorvos. Tavaly a jogosult lányok közül 70 ezren vették fel az oltást, Bosnyákovits szerint pedig egyetlen olyan esetet sem regisztráltak, melyben súlyos következményekről számoltak volna be. "Csongrád megyében a kampányoltás bevezetése idején éltek legtöbben a lehetőséggel, akkor a jogosultak 84,5 százaléka oltatta be magát, tavaly mindössze 76,5 százalékuk kérte. Az idei tanévben valamivel nőtt az igénylők aránya, 78 százalékuk jelentette be igényelte." A 12 éves lányoknak mindössze kétszer, 14 éves kor felett azonban már háromszor kell felvenni az oltást, mely minden korosztály számára ajánlott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.